Brazilijos prezidentas kol kas neskirs šeimos draugo į policijos vadovus

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro trečiadienį atšaukė prieštaringai vertinamą jo šeimos draugo paskyrimą į federalinės policijos vadovus, Aukščiausiojo Teismo teisėjui sustabdžius šį paskyrimą dėl įtarimų, kad kraštutinių dešiniųjų lyderis nori blokuoti opius tyrimus.

 ​Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro trečiadienį atšaukė prieštaringai vertinamą jo šeimos draugo paskyrimą į federalinės policijos vadovus, Aukščiausiojo Teismo teisėjui sustabdžius šį paskyrimą dėl įtarimų, kad kraštutinių dešiniųjų lyderis nori blokuoti opius tyrimus.<br>AFP / Scanpix nuotr.
 ​Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro trečiadienį atšaukė prieštaringai vertinamą jo šeimos draugo paskyrimą į federalinės policijos vadovus, Aukščiausiojo Teismo teisėjui sustabdžius šį paskyrimą dėl įtarimų, kad kraštutinių dešiniųjų lyderis nori blokuoti opius tyrimus.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 11:11 AM, atnaujinta Apr 30, 2020, 1:19 PM

Tačiau pasipiktinęs J. Bolsonaro pažadėjo apskųsti teisėjo sprendimą nepaisydamas Generalinės prokuratūros pozicijos.

Ginčas kilo praėjusią savaitę, kai J. Bolsonaro atleido ankstesnį federalinės policijos vadovą Mauricio Valeixo. Protestuodamas dėl jo atleidimo atsistatydino populiarus teisingumo ministras Sergio Moro.

S. Moro, buvęs teisėjas, vadovavęs didžiausiam per šalies istoriją korupcijos tyrimui, apkaltino J. Bolsonaro „politiniu kišimusi“ į policijos darbą.

Kontroversija dar labiau išaugo J. Bolsonaro naujuoju policijos vadovu pasirinkus ilgametį šeimos draugą Alexandre Ramagemą.

Federalinė policija, kaip pranešama, tiria daug bylų, susijusių su J. Bolsonaro aplinkos žmonėmis, įskaitant įtarimus, kad jo sūnus Carlosas, Rio de Žaneiro miesto tarybos narys, prižiūrėjo tėvui naudingą melagingų naujienų kampaniją.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Alexandre de Moraesas trečiadienį laikinai blokavo A. Ramagemo paskyrimą, likus kelioms valandoms iki planuotos jo prisaikdinimo ceremonijos.

Yra patikimų įrodymų, kad J. Bolsonaro „nesilaikė konstitucinių nešališkumo, moralės ir viešojo intereso principų“ paskirdamas A. Ramagemą, nutartyje rašė A. de Moraesas.

Tuomet J. Bolsonaro atšaukė paskyrimą ir oficialiame tinklalapyje paskelbė, kad A. Ramagemas kol kas liks savo dabartiniame Brazilijos žvalgybos agentūros vadovo poste.

Tačiau prezidentas aiškiai parodė, kad nusileidžia tik laikinai.

Generalinei prokuratūrai paskelbus, kad neskųs sprendimo, J. Bolsonaro atkirto: „Aš čia vadovauju ir aš noriu Ramagemo. Jie privalo apskųsti. Padarysiu visa, ko reikės, kad paskirčiau Ramagemą.“

Sekmadienį teisindamas savo pasirinkimą dėl federalinės policijos vadovo J. Bolsonaro pareiškė: „Tai kas?“

Jis sarkastiškai klausė, ar A. Ramagemas turėtų būti „uždraustas“ vien todėl, kad yra jo šeimos draugas.

„Kieno draugą turėčiau pasirinkti?“ – klausė prezidentas.

Po S. Moro kaltinimų kitas Aukščiausiojo Teismo teisėjas pradėjo tyrimą dėl to, ar J. Bolsonaro įvykdė nusikaltimų, įskaitant trukdymą teisingumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.