Vladimiras Putinas – beveik šventasis, tačiau freską šventykloje teks išardyti

Naujosios stačiatikių išventyklos statyba Pamaskvės parke „Patriot“ eina į pabaigą. Čia buvo pradėtos kloti mozaika – su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu – „Bekraujis Krymo prijungimas“. Tačiau ją teks išardyti.

 Naujosios stačiatikių išventyklos statyba Pamaskvės parke „Patriot“ eina į pabaigą. Čia buvo pradėtos kloti mozaika – su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu – „Bekraujis Krymo prijungimas“. Tačiau ją teks išardyti.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Naujosios stačiatikių išventyklos statyba Pamaskvės parke „Patriot“ eina į pabaigą. Čia buvo pradėtos kloti mozaika – su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu – „Bekraujis Krymo prijungimas“. Tačiau ją teks išardyti.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

specialiai lrytas.lt, Maskva; BNS

May 1, 2020, 2:15 PM

Kita mozaika – Pergalės paradas“ – su Josifu Stalinu mauzoliejaus tribūnoje. Apie tai pranešė Rusijos verslo leidinys „Rosbiznesconsulting“.

Visos trys figūros galėjo atsidurti ten, kur stačiatikių bažnyčiose paprastai būna šventųjų atvaizdai.

Naujoji šventykla taps pagrindine Rusijos ginkluotųjų pajėgų bažnyčia. Pasak jos vyriausiojo dvasininko, vyskupo Stefanas Klinskio, istorinių įvykių ir asmenybių vaizdavimas atitinka stačiatikių bažnyčios tradicijas.

Vyskupas pridūrė, jog ši šventykla statoma Pergalės dienos garbei, todėl negalima neatvaizduoti Pergalės parado. Ten bus nemažai mozaikinių paveikslų su partizanais, Didžiųjų Tėvynės karų dalyviais.

Naujosios stačiatikių bažnyčios statybos meno tarybos pirmininkas, aukšto rango dvasininkas Leonidas Kalininas pareiškė, jog V.Putino ir S.Šoigu pavaizdavimas bažnyčios mozaikoje su jais nebuvo derinamas.

Vyriausiasis radijo stoties „Echo Moskvy“ redaktorius Aleksejus Venediktovas taip pakomentavo stačiatikių bažnyčios mozaiką su V.Putino ir J.Stalino atvaizdais: „Tai – netvarka, liokajiškas elgesys, pataikavimas. Bet mūsų šalyje daugelis mėgsta laižyti užpakalius. Valdžios atstovai jau nebejautrūs tam, kaip juos laižo. O Rusijos stačiatikių bažnyčia po patriarcho Aleksijaus mirties palaipsniui tampa Rusijos Federacijos prezidento administracijos skyriumi. Na, jei prezidento portretus ten visur iškabina, tai kodėl jo neišmaliavojus ant sienos, neišklojus mozaika?“

Prieš kelias dienas tapo žinoma, kad pagrindinės Rusijos ginkluotųjų pajėgų bažnyčios kupolą iš vidaus puoš freska. Bus pavaizduotas raketų kompleksas „P-36M Satana“ („Šėtonas“). Daugelį metų teisėtai laikomas Rusijos strateginių raketinių pajėgų avangardu.

Branduolinė raketa, skirta milijonų žmonių naikinimui, yra arkangelų apsuptyje. Po „Satana“ planuojama pavaizduoti grybo pavidalo debesį, liekantį po atominės bombos sprogimo. Šio darbo jau ėmėsi dailininkai.

Prezidentui idėja nepatiko

Maskvos apylinkėse statoma sovietų pergalei prieš nacistinę Vokietiją skirta didžiulė ortodoksų katedra atsisakė planų papuošti interjerą Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vaizduojančia mozaika, šiam sumanymui nepritarus pačiam valstybės vadovui, penktadienį pareiškė vienas dvasininkas.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vyskupas Stefanas Klinskis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad už šventovės interjero dekoravimą atsakingas komitetas „nusprendė nerodyti“ kūrinio, nes toks buvo „valstybės vadovo noras“.

Mozaika tebėra dirbtuvėse ir greičiausiai bus išardyta, sakė vyskupas, paskirtas būsimos kariuomenės bažnyčios vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.