Uzbekistane griuvus užtvankai evakuoti dešimtys tūkstančių žmonių

Uzbekistano pareigūnai sekmadienį pradėjo tyrimą dėl didelės užtvankos griuvimo, privertusio evakuoti dešimtis tūkstančių žmonių iš užlietų namų šioje šalyje ir kaimyniniame Kazachstane.

Uzbekistane griuvus užtvankai evakuoti dešimtys tūkstančių žmonių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Uzbekistane griuvus užtvankai evakuoti dešimtys tūkstančių žmonių.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2020, 4:21 PM

Uzbekistano rytuose esančios Sardobos užtvankos siena griuvo anksti penktadienį, evakuoti teko mažiausiai 70 tūkst. žmonių. Daugiau kaip 50 žmonių teko hospitalizuoti.

Vanduo taip pat užliejo per 600 namų Kazachstano pietuose.

Uzbekistano prokuroras sekmadienį sakė, kad iškelta baudžiamoji byla dėl „pareigūnų aplaidumo“ ir statybų taisyklių pažeidimų.

Sardobos užtvankos statybos prasidėjo 2010 metais, prižiūrint dabartiniam prezidentui Šavkatui Mirzijojevui, kuris tuo metu buvo premjeras. Užtvanka buvo baigta 2017 metais.

Penktadienį Š. Mirzijojevas nuskrido į tą regioną, kur prieš užtvankos griūtį pūtė stiprus vėjas ir smarkiai lijo, prižiūrėti evakuacijos ir valymo darbų.

Kazachstano pietinio Tiurkistano regiono, kur kol kas evakuota daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, pareigūnai kritikavo Uzbekistaną dėl laiku nepateiktos informacijos, kaip sekasi kontroliuoti potvynį.

„Turime savo susirašinėjimo su uzbekais kopiją, kad [penktadienį 20 val.] situacija buvo stabili, kad nebuvo jokių problemų“, – sakė Tiurkistano gubernatoriaus pavaduotojas Sakenas Kalkamanovas.

„Jie sakė, kad Maktaralo rajono nepasieks nė lašas vandens, – teigė jis, paminėdamas rajoną, kuriame kilo potvynis. – Vis dėlto įvyko tai, kas įvyko.“

Tiurkistano regiono administracija apskaičiavo, kad potvynis padarė daugiau kaip 400 tūkst. dolerių (361,6 tūkst. eurų) žalą pasėliams, daugiausia medvilnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?