Iranas: Vokietija uždrausdama „Hizbollah“ moka „skolą“ Izraeliui

Iranas pirmadienį apkaltino Vokietiją sprendimu uždrausti visą Libano judėjimo „Hizbollah“ veiklą savo teritorijoje mokant „istorinę skolą“ Izraeliui.

Iranas pirmadienį apkaltino Vokietiją sprendimu uždrausti visą Libano judėjimo „Hizbollah“ veiklą savo teritorijoje mokant „istorinę skolą“ Izraeliui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas pirmadienį apkaltino Vokietiją sprendimu uždrausti visą Libano judėjimo „Hizbollah“ veiklą savo teritorijoje mokant „istorinę skolą“ Izraeliui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2020, 3:21 PM

Vokietija ketvirtadienį pavadino šį judėjimą „šiitų teroristine organizacija“, o saugumo pajėgos įvairiose šalies vietose įvykdė reidus mečetėse ir asociacijose, susijusiose su „Hizbollah“.

Iranas teigė, kad Vokietijos motyvas buvo niūrus nacių valdymo palikimas ir kaltė dėl Holokausto, kai buvo išžudyti 6 mln. Europos žydų.

„Manome, kad vokiečiai tikriausiai turi istorinę skolą sionistams ir kažkaip ją moka, nesuprasdami, kad pasaulis ir musulmonai galėtų reaguoti“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

„Hizbollah“ buvo įkurtas 1982 metais per Libano pilietinį karą. Dabar tai didelė politinė partija, drauge su savo sąjungininkais turinti daugumą šalies parlamente. Izraelis ir „Hizbollah“ 2006 metais kariavo.

JAV ir Izraelis seniai laiko „Hizbollah“ teroristine grupuote ir ragino sąjungininkes pasekti jų pavyzdžiu.

Kaip ir Europos Sąjunga, Vokietija iki šiol draudė tik „Hizbollah“ karinį sparną, bet toleravo jo politinį sparną.

A. Mousavi kritikavo reidus Vokietijos mečetėse ir pareiškė, kad „nedera pulti visų musulmonų, jei jie mano, kad kokia nors jų grupė daro ką nors neteisėta, nors mums taip neatrodo“.

Teheranas remia „Hizbollah“ ir jo „pasipriešinimą“ Irano nesutaikomam priešininkui Izraeliui.

Irano valstybinis ultrakonservatyvus laikraštis „Kayhan“ šeštadienį panašiai užsipuolė Vokietiją straipsnyje, kuriame taip pat buvo neigiamas Holokaustas.

„Hizbollah“ pavadinimas teroristine grupuote yra Izraelio jums duotas įsakymas, o ne jūsų nepriklausomai priimtas sprendimas!“ – rašė „Kayhan“ vykdomasis direktorius ir vyriausiasis redaktorius Hosseinas Shariatmadari.

H. Shariatmadari 1993 metais asmeniškai paskyrė Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.