Izraelio parlamentarai pradėjo „debatų maratoną“ dėl koalicijos susitarimo

Izraelio parlamentas antradienį pradėjo „debatų maratoną“ dėl siūlomo koalicinės vyriausybės susitarimo, kurio teisėtumas užginčytas šalies Aukščiausiajame Teisme.

 ​Izraelio parlamentas antradienį pradėjo „debatų maratoną“ dėl siūlomo koalicinės vyriausybės susitarimo, kurio teisėtumas užginčytas šalies Aukščiausiajame Teisme.<br>AP/Scanpix nuotr.
 ​Izraelio parlamentas antradienį pradėjo „debatų maratoną“ dėl siūlomo koalicinės vyriausybės susitarimo, kurio teisėtumas užginčytas šalies Aukščiausiajame Teisme.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 4:03 PM

Parlamento interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma, kad įstatymo projekto dėl ginčijamo susitarimo tarp premjero Benjamino Netanyahu ir jo buvusio varžovo Benny Gantzo įgyvendinimo oponentai pateikė apie 1 tūkst. prašymų dėl pataisų.

120 narių parlamente, kuris šiuo klausimu labai nesutaria, debatai suplanuoti iki maždaug vidurnakčio, o trečiadienį ryte turi būti pratęsti.

Balsavimas šiuo metu planuojamas trečiadienį 16 val. (ir Lietuvos laiku), jis turi trukti kelias valandas, bet parlamento atstovas sakė, kad grafikas gali keistis.

Buvęs B. Gantzo sąjungininkas Yairas Lapidas, vadovaujantis opozicinei partijai „Yesh Atid“, yra tarp aštuonių ieškovų Aukščiausiajame Teisme, siekiančių blokuoti susitarimą, o B. Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“ gynė jį per dvi dienas trukusį ir pirmadienį pasibaigusį svarstymą.

Jei susitarimą Teismas arba parlamentas sužlugdys, Izraelyje tikriausiai reikės rengti ketvirtus visuotinius rinkimus po trejų per vienus metus įvykusių ankstesnių rinkimų.

B. Netanyahu pirmadienį vakare perspėjo, kad teismų įsikišimas „prieštarautų žmonių valiai“, pareikštai per vėliausius rinkimus kovo 2-ąją, kai jo dešiniojo sparno partija „Likud“ gavo 36, o centristų „Mėlyna ir balta“ – 33 vietas parlamente.

„Aš buvau išrinktas balsų dauguma“, – sakė B. Netanyahu.

11 teisėjų kolegija sprendimą turi priimti iki ketvirtadienio, kuris pagal rinkimų įstatymą yra terminas vyriausybei suformuoti.

Per pirmadienio posėdį teisėjai reiškė susirūpinimą keliais koalicijos susitarimo aspektais, bet nenorėjo priimti sprendimo dėl atskirų sąlygų teisėtumo, kol jos nėra tapusios įstatymu.

Teismui pateiktoje nuomonėje generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas rekomendavo problemines nuostatas tikrinti „įgyvendinimo etapu“.

Per trejus rinkimus, įvykusius per vienus metus, B. Gantzas akcentuodavo B. Netanyahu ir jo „korumpuoto režimo“ nušalinimą.

B. Netanyahu yra pateikti kaltinimai nederamų dovanų priėmimu ir neteisėtomis paslaugomis mainais į palankų nušvietimą žiniasklaidoje. Premjero, kuris neigia pažeidęs įstatymus, teismas turi prasidėti gegužės 24 dieną.

Antradienį kalbėdamas per televizijos transliuotus debatus Y. Lapidas apkaltino B. Gantzą tuo, kad sutikęs dalytis valdžia su priešininku B. Netanyahu jis išsižadėjo principų ir išdavė už jį balsavusius žmones.

„Jei prieš tris mėnesius būčiau jums nuo šios pakylos pasakęs, kad Gantzas teisme kovos už Netanyahu teisę užimti postą, [kai jam pateikti] trys sunkūs kaltinimai, būtumėt man pasakę, kad išprotėjau“, – kalbėjo Y. Lapidas.

Pagal koalicijos trejiems metams susitarimą B. Netanyahu premjero poste dirbs pirmuosius pusantrų metų, o B. Gantzas turės naują Izraelyje statusą ir bus jo „pakaitalas“. Jie susikeis vaidmenimis sutartyje numatyto termino viduryje, o po trejų metų, tikėtina, įvyks nauji rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.