Kipre prieš teismą dėl aplaidumo stos 15 policijos pareigūnų

Kipro prokuratūra pradeda baudžiamąjį procesą dėl penkiolikos policijos pareigūnų aplaidumo ieškant serijinio žudiko nužudytų septynių moterų ir vaikų, antradienį pranešė pareigūnai.

​Kipro prokuratūra pradeda baudžiamąjį procesą dėl penkiolikos policijos pareigūnų aplaidumo ieškant serijinio žudiko nužudytų septynių moterų ir vaikų, antradienį pranešė pareigūnai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kipro prokuratūra pradeda baudžiamąjį procesą dėl penkiolikos policijos pareigūnų aplaidumo ieškant serijinio žudiko nužudytų septynių moterų ir vaikų, antradienį pranešė pareigūnai. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 3:45 PM

Kipro graikų kariuomenės kapitonas Nikas Metaksas jau atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už penkių moterų ir dviejų vaikų nužudymą, jam padarius kaltės pripažinimo pareiškimą šią Viduržemio jūros salą sukrėtusioje byloje dėl virtinės žmogžudysčių.

Praėjusį birželį Nikosijos Baudžiamasis teismas nurodė, kad 35 metų vyras „ėmėsi apsiginti negalinčių moterų žudymo kampanijos“.

Antradienį Kipro valstybinių teisinių tarnybų pranešime sakoma, kad generalinis prokuroras Kostas Kleridis davė „nurodymą pradėti baudžiamąjį procesą prieš 15 Kipro policijos pajėgų narių“.

„Nuodugniai ištyręs visus įrodymus... generalinis prokuroras nusprendė, kad tiriant šią bylą buvo įvykdyti baudžiamieji nusikaltimai, t. y., valstybės pareigūnai neatliko savo tarnybinių pareigų“, – priduriama jame.

Pareiškimas paskelbtas pasibaigus tyrimui, kaip Kipro policijos pareigūnai reagavo į pranešimus apie dingusias moteris ir vaikus, kurių kūnai vėliau buvo surasti viename lauke, ežere ir apleistoje kasykloje.

Tyrimo išvadose sakoma, kad policija ne tik prastai atliko tyrimą, bet pademonstravo aplaidumą rimtai nereaguodama į pranešimus apie dingusias užsienietes ir jų vaikus.

Surinkti įrodymai liudija, kad policijos veiksmai „yra daugiau nei bet kokie drausminiai pažeidimai“, kuriuos galima būtų paaiškinti neapsižiūrėjimu arba per dideliu darbo krūviu, nurodoma teisinių tarnybų pranešime.

Nepriklausomas tyrimas dėl policijos pareigūnų veiksmų buvo pradėtas kilus visuomenės pasipiktinimui, kad kai kurių mirčių galima buvo išvengti, jeigu policija būtų tinkamai atlikusi savo darbą.

Ši baisius moterų patirtus žiaurumus atskleidusi byla pašiurpino visą salą, kur sunkių nusikaltimų pasitaiko gana retai. Ji privertė atsistatydinti teisingumo ministrą bei iš posto išvertė policijos viršininką.

Teismo praėjusiais metais paskirta keturių tyrėjų komanda turėjo ištirti galimus trūkumus, susijusius su policijos reagavimu į pranešimus apie dingusius asmenis.

Apie aukų dingimą policijai pranešė jų draugai ir giminės. Pasak jų, pareigūnai nežiūrėjo į šiuos dingimus rimtai.

Penkios nužudytos moterys ir dvi šešerių bei aštuonerių metų mergaitės, dviejų aukų dukros, buvo iš Filipinų, Rumunijos ir Nepalo. N. Metaksas šias žmogžudystes įvykdė laikotarpiu nuo 2016 metų rugsėjo iki 2018 metų rugpjūčio.

Pasak policijos, N. Metaksas, išsiskyręs dviejų vaikų tėvas, su moterimis susipažino internetu. Keturios iš aukų dirbo namų tvarkytojomis.

Pirmosios aukos lavonas buvo aptiktas 2019 metų balandžio 14 dieną, praėjus beveik trejiems metams nuo žudynių virtinės pradžios. Jį surado vienoje apleistoje šachtoje fotografavę turistai.

Paskutinė auka ir jos šešerių metų dukra buvo rastos ežere 2019 metų liepos 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?