Pagrindinis Filipinų transliuotojas priverstas nutraukti transliacijas

Pagrindinis Filipinų transliuotojas ABS-CBN antradienį buvo priverstas nutraukti transliacijas dėl įstrigusio licencijos atnaujinimo ir tai išprovokavo naujus kaltinimus valdžiai, kad ši varžo spaudos laisvę.

Pagrindinis Filipinų transliuotojas ABS-CBN antradienį buvo priverstas nutraukti transliacijas dėl įstrigusio licencijos atnaujinimo ir tai išprovokavo naujus kaltinimus valdžiai, kad ši varžo spaudos laisvę.<br>V.
Pagrindinis Filipinų transliuotojas ABS-CBN antradienį buvo priverstas nutraukti transliacijas dėl įstrigusio licencijos atnaujinimo ir tai išprovokavo naujus kaltinimus valdžiai, kad ši varžo spaudos laisvę.<br>V.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2020, 4:23 PM, atnaujinta May 5, 2020, 6:04 PM

Nuo 2016 metų, kai transliuotojas susipyko su prezidentu Rodrigo Duterte, įstatymų projektai dėl jo franšizės pratęsimo yra įstrigę Kongrese, o šalies lyderis savo kalbose reguliariai užsipuola šį konglomeratą.

R. Duterte garsėja konfliktais su jo politiką kritiškai vertinančiomis žiniasklaidos priemonėmis, provokuodamas susirūpinimą, kad Filipinuose varžomos spaudos laisvės.

„Mums skaudu, kad mus uždaro, bet skaudu ir milijonams mūsų tėvynainių, manančių, kad mūsų paslaugos jiems yra svarbios“, – prieš pat pagrindinio televizijos kanalo transliacijos nutraukimą žiūrovams pasakė transliuotojo pirmininkas Markas Lopezas.

Prie kompanijos transliacijų komplekso buvo susirinkusi grupelė šalininkų su plakatais ir žvakutėmis.

ABS-CBN 25 metų licencija baigė galioti pirmadienį, bet pareigūnai anksčiau tikino, kad šiai radijo, televizijos ir interneto milžinei bus leista dirbti laikinai.

Vis dėlto Nacionalinės telekomunikacijų komisijos (NTK) antradienio nutartyje, kuria draudžiama ABS-CBN toliau neteisėtai veikti, priežastimi nurodoma licencijos pabaiga.

Savo kadencijos pradžioje R. Duterte kaltino ABS-CBN dėl to, kad šis netransliavo jo 2016 metų rinkimų kampanijos reklamų ir negrąžino pinigų.

Parlamente, kurį kontroliuoja R. Duterte sąjungininkai, įstatymų projektai dėl konglomerato franšizės atnaujinimo yra įstrigę ne vienus metus.

„Smūgis spaudos laisvei“

Žiniasklaidos gynėjai sako, kad nurodymas nutraukti transliacijas yra teisės į žodžio laisvę puolimas, nes konglomeratas rengdavo žinių laidas, kurias kasdien žiūrėdavo milijonai žiūrovų.

ABS-CBN uždarytas šaliai grumiantis su koronaviruso krize ir ją lydinčia dezinformacija internete.

„Tai labai rimtas smūgis spaudos laisvei Filipinuose, – sakė Carlosas Conde iš organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW). – Sunku patikėti, kad Duterte nebūtų su tuo susijęs.“

Atrodė, kad transliuotojo licencija bus atnaujinta, kai jis anksčiau šiais metais viešai atsiprašė R. Duterte, o teisingumo ministras pasakė, kad licencija laikoma pratęsta iki Kongreso veiksmų.

Tačiau grėsmė transliuotojui išliko bylos, kurią Aukščiausiajame Teisme iškėlė vyriausybės teisininkas Jose Calida, pavidalu. Ieškinyje reikalaujama iškart uždaryti ABS-CBN.

Aukščiausiasis Teismas dar nepriėmė sprendimo šioje byloje, o J. Calida perspėjo, kad transliuotojui nelegalu veikti pasibaigus licencijai.

R. Duterte atstovas Harry Roque uždarymo nekritikavo: „Nesant franšizės... tolesnis ABS-CBN veikimas visiškai priklauso nuo NTK sprendimo.“

Kelios didelės Filipinų žiniasklaidos priemonės yra kovojusios su R. Duterte, o tada patyrusios šios kovos pasekmes.

Žurnalistei Mariai Ressai gresia daug įkalinimo metų byloje, kuri, pasak jos ir spaudos teisių gynėjų, buvo kerštas už žurnalistinę veiklą jos interneto svetainėje „Rappler“.

Svetainė, kuri skelbdavo kritiškus straipsnius apie R. Duterte administraciją, taip pat priešinasi vyriausybės bandymams ją uždaryti.

„Rappler“ ir ABS-CBN kaltinami konstitucinio draudimo užsieniečiams turėti masinio informavimo priemonių pažeidimais, bet kaltinimus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.