Brazilų ministrai bus apklausti tyrime dėl prezidento įtariamo trukdymo teisingumui

Trys Brazilijos ministrai turėtų duoti parodymus tyrime dėl kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šalies prezidento Jairo Bolsonaro įtariamo trukdymo teisingumui, Aukščiausiajam Teismui patenkinus atitinkamą tyrėjų prašymą.

 ​Trys Brazilijos ministrai turėtų duoti parodymus tyrime dėl kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šalies prezidento Jairo Bolsonaro įtariamo trukdymo teisingumui, Aukščiausiajam Teismui patenkinus atitinkamą tyrėjų prašymą.<br>AFP / Scanpix nuotr.
 ​Trys Brazilijos ministrai turėtų duoti parodymus tyrime dėl kraštutinių dešiniųjų pažiūrų šalies prezidento Jairo Bolsonaro įtariamo trukdymo teisingumui, Aukščiausiajam Teismui patenkinus atitinkamą tyrėjų prašymą.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2020, 3:27 PM, atnaujinta May 6, 2020, 6:11 PM

Tyrimas susijęs su praėjusį mėnesį atsistatydinusio buvusio teisingumo ministro Sergio Moro kaltinimais, mestais J. Bolsonaro atleidus federalinės policijos vadovą.

Populiarus kovotojas su korupcija S. Moro apkaltino J. Bolsonaro nederamu kišimusi į policijos tyrimus.

Nors konkrečių tyrimų buvęs ministras neįvardino, tačiau pranešama, kad federalinė policija šiuo metu tiria kelias bylas, susijusias su J. Bolsonaru ir jo sūnumis.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Celso de Mello nurodė tyrėjams atlikti tyrimą dėl S. Moro kaltinimų ir apklausti tris įtakingus kariuomenės generolus, dirbančius dabartinėje J. Bolsonaro vyriausybėje: vidaus saugumo ministrą Augusto Heleno, administracijos vadovą Walterį Bragą Netto ir vyriausybės sekretorių Luizą Eduardo Ramosą.

Tuo metu kelios žiniasklaidos priemonės publikavo aštuonias valandas J. Moro duotų parodymų tyrėjams nutekintą santrauką.

Joje S. Moro paminėjo tris apklausos laukiančius ministrus ir tarpininkus, dalyvavusius jo diskusijose su prezidentu dėl tuometinio federalinės policijos vadovo Mauricio Valeixo pakeitimo.

Dokumente teigiama, kad S. Moro tyrėjams sakė, jog J. Bolsonaro ragino jį paskirti naują federalinės policijos viršininką Rio de Žaneire, prezidento gyvenamame mieste, kur jo sūnus, miesto tarybos narys, pateko į tyrėjų akiratį dėl įtarimų, kad vadovavo vadinamajai melagienų kampanijai, kuri buvo naudinga jo tėvui.

Policijos dokumente cituojamas S. Moro galimai sakė tyrėjams, kad J. Bolsonaro jam pasiuntė „iš esmės tokią žinutę: „Moro, tu turi 27 policijos viršininkus (visoje Brazilijoje), o aš noriu tik vieno – Rio de Žaneiro“.

J. Bolsonaro šių nutekintų buvusio ministro parodymų nesureikšmino.

„Perskaičiau atskiras jų dalis. Niekur nesakoma, kad aš įvykdžiau nusikaltimą“, – pareiškė jis.

Teisėjas C. De Mello taip pat leido tyrėjams apklausti šešis aukšto rango policijos pareigūnus ir įstatymų leidėją Carlą Zambelli.

Pasak S. Moro. C. Zambelli, J. Bolsonaro sąjungininkė, bandė jį įtikinti atleisti tuometinį policijos vadovą žadėdama, kad tai padarius prezidentas jį paskirs į Aukščiausiąjį Teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.