„Freedom House“: Vengrija, Serbija, Juodkalnija „nebėra demokratijos“

Vengrijos, Serbijos ir Juodkalnijos po beprecedenčio atsimetimo nebegalima vadinti demokratijomis, trečiadienį pareiškė žmogaus teisių organizacija „Freedom House“, atkreipdama dėmesį į ypač „staigų“ vengrų premjero Viktoro Orbano „režimo“ kritimą metiniame organizacijos reitinge.

 Vengrijos, Serbijos ir Juodkalnijos po beprecedenčio atsimetimo nebegalima vadinti demokratijomis, trečiadienį pareiškė žmogaus teisių organizacija „Freedom House“, atkreipdama dėmesį į ypač „staigų“ vengrų premjero Viktoro Orbano „režimo“ kritimą metiniame organizacijos reitinge.<br> AFP/Scanpix  nuotr.
 Vengrijos, Serbijos ir Juodkalnijos po beprecedenčio atsimetimo nebegalima vadinti demokratijomis, trečiadienį pareiškė žmogaus teisių organizacija „Freedom House“, atkreipdama dėmesį į ypač „staigų“ vengrų premjero Viktoro Orbano „režimo“ kritimą metiniame organizacijos reitinge.<br> AFP/Scanpix  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 8:19 AM

JAV įsikūrusi „Freedom House“ savo metinėje ataskaitoje „Nations in Transit“ nurodo, kad Vengrija dabar yra „hibridinis režimas... „pilkojoje zonoje“ tarp demokratijų ir tikrų autokratijų“.

Balkanų valstybės Serbija ir Juodkalnija pirmą kartą nuo 2003-iųjų taip pat prarado demokratijų statusą – dėl daug „metų vis labiau didėjusio valstybės užvaldymo, piktnaudžiavimo valdžia“ ir jų atitinkamų prezidentų Aleksandro Vučičiaus ir Milo Djukanovičiaus „pasitelktos tvirtos rankos taktikos“, sakoma ataskaitoje.

Europos Sąjungos narės Vengrijos, kuri 2005-aisiais buvo „demokratijos lyderė“, nuosmukis yra didžiausias per visą „Freedom House“ stebėjimų laiką.

2020-aisiais Vengrija tapo pirmąja šalimi, nusmukusia per dvi šios organizacijos kategorijas ir „visiškai iškritusia iš demokratijų grupės“, sakoma ataskaitoje.

„Šiandien Vengrijos nebegalima laikyti demokratija“, – sakė „Freedom House“ ir nurodė, kad V. Orbano vyriausybė „net nebeapsimetinėja gerbianti demokratines institucijas“.

„Centralizavęs valdžią, iškreipęs rinkimų galimybes, perėmęs didelę žiniasklaidos dalį ir nuo 2010 metų puldinėdamas kritiškas pilietinės visuomenės organizacijas, Orbanas 2019 metais ėmėsi veiksmų konsoliduoti kontrolę naujose visuomeninio gyvenimo srityse, įskaitant švietimą ir menus“, – rašoma ataskaitoje.

Kovo mėnesį priimtas COVID-19 ekstremaliosios padėties įstatymas, kuriuo vyriausybei leidžiama neribotą laiką valdyti įsakais, „dar labiau atskleidė nedemokratinį Orbano režimo pobūdį“.

Vengrijos vyriausybės atstovas atmetė „Freedom House“ reitingą ir pavadino organizaciją „Soroso tinklo kumščiu“, paminėdamas JAV milijardierių George'ą Sorosą, kurį V. Orbanas seniai kaltina kišimusi Vengrijoje.

„Freedom House“ kažkada garsėjo kaip dvipartinė žmogaus teisių organizacija. Gavę Soroso finansavimu jie smuko, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Zoltanas Kovacsas. – Visi, kas neatitinka jų liberalaus požiūrio, menkinami.“

„Freedom House“ taip pat pranešė apie „pribloškiantį demokratijos žlugimą“ 29 vertintose šalyse nuo centrinės Europos iki centrinės Azijos ir pažymėjo, kad dabar „regione yra mažiau demokratijų nei bet kada nuo metinių ataskaitų leidimo pradžios 1995-aisiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.