M. Saakašvilis paskirtas Ukrainos reformų vykdomojo komiteto vadovu

Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.

Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 8:00 AM, atnaujinta Jun 26, 2020, 5:20 PM

Atitinkamą įsaką pasirašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, sakoma valstybės vadovo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

M. Saakašvilio pavaduotoju tapo bendrovių „Internet Invest Group“, „Imena.ua“ bei „Mirohost“ vadovas Oleksandras Olšanskis.

V. Zelenskis, žadėjęs apsaugoti Vakarų investicijas ir išrauti šalyje išsikerojusią korupciją, praeitą mėnesį pasiūlė paskirti M. Saakašvilį už reformas atsakingu premjero pavaduotoju.

Tačiau šio 52 metų veikėjo kandidatūra akivaizdžiai nesulaukė didelio palaikymo Kijeve ir išprovokavo Tbilisio protestus. Siūlymas paskirti M. Saakašvilį vicepremjeru net nebuvo pateiktas svarstyti Aukščiausiajai Radai, kontroliuojamai V. Zelenskio partijos.

Po kelias savaites trukusių užkulisinių derybų V. Zelenskis paskyrė M. Saakašvilį vadovauti iki šiol mažai tesireikšdavusios Ukrainos nacionalinės reformų tarybos komitetui. Šiam paskyrimui prezidento įsaku parlamento patvirtinimas nebuvo reikalingas.

„Esu įsitikinęs, kad jis suteiks impulsą Nacionalinei reformų tarybai ir padės įgyvendinti svarbius pokyčius šalies gyvenime“, – sakoma V. Zelenskio pranešime.

M. Saakašvilis buvo paskirtas Ukrainai ypač sunkiu metu – analitikai perspėja, kad dėl koronaviruso pandemijos padarinių šalies ekonomika gali šiais metais susitraukti iki 10 procentų.

Kol kas neaišku, ar M. Saakašvilis galės padėti formuoti Ukrainos politikos ir ekonomikos kryptį, atlikdamas daugiausiai patariamojo pobūdžio darbą.

Buvęs Gruzijos lyderis sakė norįs padėti Ukrainai laviruoti per ekonomikos krizę.

„Ukrainai žengia į ekonomikos audrą. Turime imtis neįprastų sprendimų, kad išgelbėtume Ukrainos ekonomiką“, – praeitą mėnesį sakė M. Saakašvilis.

Šis paskyrimas žymi naują etapą audringoje M. Saakašvilio karjeroje. Anksčiau jis padėjo nukreipti Gruziją provakarietišku keliu, atėjęs į valdžią po 2003 metais įvykusios bekraujės Rožių revoliucijos.

2004–2013 metais dirbdamas Gruzijos prezidento poste jis reformavo šalies ekonomiką ir pritraukė užsienio investicijų, bet taip pat įsitraukė į karą su Rusiją dėl dviejų separatistinių regionų.

M. Saakašvilis savo šalyje ieškomas dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia, bet jis pats juos neigia ir tvirtina, kad jie yra politiškai motyvuoti.

Kai jis paliko Gruziją, V. Zelenskio pirmtakas Petro Porošenka 2015 metais paskyrė M. Saakašvilį strategiškai svarbios Odesos srities gubernatoriumi.

Tačiau eidamas šias pareigas M. Saakašvilis supykdė nemažai politikų, pradėjęs kritikuoti jų turtus ir patį Ukrainos lyderį dėl nesugebėjimo pažaboti korupciją.

Galiausiai jis susipyko su P. Porošenka, buvo apkaltintas Rusijos remiamo perversmo organizavimu ir išsiųstas iš šalies.

Pernai M. Saakašviliui buvo sugrąžinta Ukrainos pilietybė.

Gruzija po M. Saakašvilio paskyrimo atšaukia ambasadorių Ukrainoje konsultacijoms

Gruzija atšaukia savo ambasadorių iš Kijevo konsultacijoms po buvusio šalies prezidento Michailo Saakašvilio paskyrimo Ukrainos reformų vykdomojo komiteto vadovu, penktadienį žurnalistus informavo Gruzijos užsienio reikalų ministras Davidas Zalkalianis.   

„Tai įprasta diplomatė praktika, rodanti, kad dvišaliuose santykiuose kilo tam tikrų problemų, todėl priimant sprendimą dėl tolesnių žingsnių reikia pasikonsultuoti  su ambasadoriumi“, – sakė ministras.  

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad Gruzija „nesvarsto galimybės nutraukti diplomatinius santykius ar peržiūrėti strateginę partnerystę“ su Ukraina.

Kaip jau pranešta, M. Saakašvilis buvo paskirtas vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui. Atitinkamą įsaką Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė gegužės 8-ąją. 

Vykdomasis reformų komitetas – prie prezidento veikianti patariamoji institucija, kurios pagrindinis uždavinys – rengti pasiūlymus dėl reformų strateginio planavimo ir stebėti reformų įgyvendinimą.    

Praėjusį mėnesį V. Zelenskis pasiūlė skirti M. Saakašvilį už reformas atsakingu vicepremjeru, tačiau po Tbilisio protestų šios idėjos buvo atsisakyta. 

Ukrainos prezidento poste dirbant V. Zelenskio pirmtakui Petro Porošenkai, M. Saakašvilis kurį laiką ėjo strategiškai svarbios Odesos srities gubernatoriaus pareigas, tačiau galiausiai buvo atleistas iš išsiųstas iš šalies.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.