Venesuela kaltina du suimtus buvusius JAV karinių pajėgų narius terorizmu ir sąmokslu

Venesuela pareiškė kaltinimus dviem buvusiems JAV karinių pajėgų nariams dėl terorizmo ir sąmokslo už dalyvavimą nepavykusiame bandyme nuversti prezidentą Nicolas Maduro, penktadienį pranešė generalinis prokuroras.

 Venesuela pareiškė kaltinimus dviem buvusiems JAV karinių pajėgų nariams dėl terorizmo ir sąmokslo už dalyvavimą nepavykusiame bandyme nuversti prezidentą Nicolas Maduro, penktadienį pranešė generalinis prokuroras.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Venesuela pareiškė kaltinimus dviem buvusiems JAV karinių pajėgų nariams dėl terorizmo ir sąmokslo už dalyvavimą nepavykusiame bandyme nuversti prezidentą Nicolas Maduro, penktadienį pranešė generalinis prokuroras.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2020, 2:59 PM, atnaujinta May 9, 2020, 3:24 PM

34-erių Luke'as Alexander'as Denmanas ir 41-erių Airanas Berry buvo tarp 17 žmonių, kuriuos Venesuelos kariškiai sulaikė pirmadienį po nepavykusio „įsiveržimo“, dėl kurio vyriausybė kaltina opozicijos lyderį Juaną Guaido.

Generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas nurodė, kad suimtiesiems buvo pareikšti kaltinimai dėl „terorizmo, sąmokslo, neteisėtos prekybos kariniais ginklais ir (nusikalstamo) susivienijimo“; jiems gresia 25–30 metų įkalinimo bausmė.

Pranešama, kad incidento metu nukauti aštuoni užpuolikai.

Pasak T. W. Saabo, Venesuela paprašė išduoti arešto orderius, įskaitant Interpolo arešto orderį buvusio JAV kariuomenės gydytojo Jordano Goudreau atžvilgiu, kuris esą organizavo ir apmokė samdinius.

N. Maduro apkaltino JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl įtariamo pasikėsinimo, o generalinis prokuroras penktadienį pareiškė, kad su incidentu susiję venesueliečiai bus teisiami dėl „su užsienio vyriausybe sudaryto sąmokslo“.

D. Trumpas griežtai atmetė kaltinimus ir penktadienį kanalui „Fox News“ pareiškė: „Jei norėčiau [įsiveržti] į Venesuelą, nedaryčiau to slaptai.“

„Ateičiau, ir jie nieko negalėtų padaryti. Jie pasiduotų. Nesiųsčiau nedidelės grupelės. Ne, ne, ne – tai vadintųsi armija, – pabrėžė Baltųjų rūmų vadovas. – Tai vadintųsi įsiveržimu.“

Venesuela pirmadienį pranešė sulaikiusi du buvusius JAV specialiųjų pajėgų karius, o trečiadienį N. Maduro, kuris valstybiniame televizijos kanale parodė amerikiečių L. A. Denmano ir A. Berry pasus, pranešė, kad jie bus teisiami.

JAV kariuomenė patvirtino, kad jie yra buvę JAV specialiųjų pajėgų nariai, tarnavę Irake.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė, kad Vašingtonas „visomis prieinamomis priemonėmis mėgins susigrąžinti“ suimtuosius.

Kiaulių įlankos „perkūrinys“

N. Maduro šį reidą vadono 1961 metais surengtos invazijos Kiaulių įlankoje „perkūriniu“, turėdamas omenyje slapta JAV vyriausybės finansuotų ir vadovautų kubiečių sukilėlių nesėkmingą mėginimą nuversti tuometį komunistinį Kubos lyderį Fidelį Castro.

Kai įsiveržėliai buvo areštuoti, T. W. Saabas sakė, kad šią operaciją organizavo J. Guaido, kurį JAV ir daugiau kaip 50 kitų šalių laiko laikinuoju Venesuelos prezidentu.

T. W. Saabas kaltino J. Guaido pasirašius 212 mln. JAV dolerių vertės kontraktą su „samdiniais“, naudojant Venesuelos valstybinės naftos įmonės PDVSA lėšas, kurias Jungtinės Valstijos yra įšaldžiusios.

Penktadienį generalinis prokuroras sakė, kad taip pat buvo paprašyta išduoti arešto orderius JAV gyvenantiems venesueliečiams Juanui Jose Rendonui ir Sergio Vergarai.

J. Guaido patarėjas J. J. Rendonas duodamas interviu televizijai CNN sakė pasirašęs sutartį su JAV privačia saugos bendrove „Silvercorp USA“, įkurta J. Goudreau.

Šis karų Irake ir Afganistane veteranas savo paskelbtame vaizdo įraše pripažino, kad buvo organizuotas reidas Venesuelą ir tvirtino, kad „Silvercorp“ buvo nusamdyta Venesuelos opozicijos.

Vaizdo įraše J. Goudreau parodė, anot jo, J. Guaido pasirašytą sutartį, bet opozicijos lyderio atstovai šį pareiškimą atmetė..

J. Goudreau taip pat sakė dienraščiui „The Washington Post“ nusamdęs L. A. Denmaną ir A. Berry šio projekto „prižiūrėtojais“ ir teigė pažįstąs juos jau daug metų.

J. J. Rendonas sakė CNN, kad sutartis tebuvo „žvalgomoji“ ir kad sutikimas surengti operaciją Venesueloje nebuvo duotas. Jis taip pat neigė J. Guaido dalyvavimą šiame plane.

Penktadienį vakare J. Guaido atstovų išplatintame vaizdo įraše opozicijos lyderis apkaltino N. Maduro vyriausybę ieškant „naujų dingsčių“ užblokuoti jo veiklą.

„Sakau jums labai aiškiai, Maduro: jeigu esi toks drąsus – pirmyn“, – kalbėjo jis.

Nors Venesuelos režimas neretai pažeria kaltinimų J. Guaido, iki šiol jokie oficialūs įtarimai jam nepareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.