Naujuoju Izraelio URM vadovu ketinama paskirti buvusį kariuomenės vadą

Buvęs Izraelio kariuomenės vadas Gabi Ashkenazi, gynybos pajėgose tarnavęs beveik keturis dešimtmečius, dirbs Izraelio užsienio reikalų ministru naujoje vyriausybėje, trečiadienį pranešė jo bendrapartiečiai iš aljanso „Mėlyna ir balta“.

​Buvęs Izraelio kariuomenės vadas Gabi Ashkenazi, gynybos pajėgose tarnavęs beveik keturis dešimtmečius, dirbs Izraelio užsienio reikalų ministru naujoje vyriausybėje, trečiadienį pranešė jo bendrapartiečiai iš aljanso „Mėlyna ir balta“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Buvęs Izraelio kariuomenės vadas Gabi Ashkenazi, gynybos pajėgose tarnavęs beveik keturis dešimtmečius, dirbs Izraelio užsienio reikalų ministru naujoje vyriausybėje, trečiadienį pranešė jo bendrapartiečiai iš aljanso „Mėlyna ir balta“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-13 17:57

G. Ashkenazi pasitarė su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo Jeruzalėje prieš „jo paskyrimą užsienio reikalų ministru šį ketvirtadienį“, nurodė paskirtojo pakaitinio premjero Benny Gantzo vadovaujama politinė jėga.

Vienybės vyriausybė, dėl kurios susitarė B. Gantzas ir veteranas dešinysis premjeras Benjaminas Netanyahu, turi būti prisaikdinta ketvirtadienio vakarą. Šis žingsnis užbaigs daugiau nei metus trukusią politinę krizę.

Užsienio reikalai yra svarbus portfelis, kurį per koalicijos derybas su B. Netanyahu vadovaujama partija „Likud“ išsiderėjo „Mėlyna ir balta“. Pastarajai politinei jėgai taip pat atiteks Gynybos ministerija; jai vadovaus pats B. Gantzas.

G. Ashkenazi pradėjo tarnybą Izraelio armijoje 1972-aisiais ir po metų dalyvavo Jom Kipuro kare.

Jis taip pat prisidėjo prie operacijos „Entebė“ – izraeliečių komandosų reide, per kurį buvo gelbėjami keleiviai, paimti įkaitais jų lėktuvą užgrobusių palestiniečių ir vokiečių kovotojų, nukreipusių orlaivį į Ugandos pagrindinį oro uostą.

Per tą operaciją buvo nužudytas B. Netanyahu brolis Yonatanas.

G. Ashkenazi vėliau dalyvavo arba vadovavo virtinei didelio atgarsio ir, kai kada, prieštaringų vertinimų sulaukusių operacijų.

2012 metais Turkija už akių teisė jį ir dar tris žydų valstybės kariuomenės vadus dėl 2010 metais įvykdyto į Gazos Ruožą plaukusio turkų laivo šturmo, per kurį žuvo keli aktyvistai.

G. Ashkenazi taip pat vadovavo gynybos pajėgoms per Izraelio karą su Gazos Ruožą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“ 2008–2009 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.