Niamėjus: per operacijas Nigeryje ir Nigerijoje nukauti 75 „Boko Haram“ džihadistai

Su kruvinu džihadistų sukilimų kovojantis Nigeris trečiadienį paskelbė, kad šalies pietryčiuose ir kaimyninėje Nigerijoje buvo nukauti maždaug 75 ekstremistų grupuotės „Boko Haram“ kovotojai.

​Su kruvinu džihadistų sukilimų kovojantis Nigeris trečiadienį paskelbė, kad šalies pietryčiuose ir kaimyninėje Nigerijoje buvo nukauti maždaug 75 ekstremistų grupuotės „Boko Haram“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Su kruvinu džihadistų sukilimų kovojantis Nigeris trečiadienį paskelbė, kad šalies pietryčiuose ir kaimyninėje Nigerijoje buvo nukauti maždaug 75 ekstremistų grupuotės „Boko Haram“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 3:53 PM

Per dvi Afrikos Sachelio regione veikiančių bendrų specialiųjų pajėgų operacijas, įvykdytas pirmadienį piečiau Difos, pagrindinio miesto pietryčių Nigeryje, žuvo 25 „teroristai“, o Nigerijos Čado ežero regione tą pačią dieną dar „apie 50... buvo neutralizuoti“, nurodoma nigeriečių Gynybos ministerijos pareiškime.

Paskelbtų skaičių kol kas nepavyko patvirtinti nepriklausomai.

Pirmadienį Nigerio kontingentas regiono pajėgose vykdė „agresyvią žvalgybą“ Komadugu Jobės upės krantuose ir susirėmė su „Boko Haram“ kovotojais už 74 km į pietus nuo Difos esančioje vietovėje, pranešė ministerija.

Pasak jos, buvo nukauta „visa teroristų grupė“, kuriai priklausė 25 kovotojai, o du kareiviai buvo nesunkiai sužeisti.

Buvo konfiskuoti automobilis, keturi motociklai, ginklai, šaudmenys ir įvairios „karinės paskirties“ medžiagos, nurodoma pareiškime.

Tą pačią dieną maždaug 50 „priešo elementų“ buvo „neutralizuoti“ per koalicijos antskrydžius ir artilerijos smūgius Tombon Fulanyje – saloje pelkėtame Čado ežero rajone Nigerijoje šiaurės rytuose, pridūrė Gynybos ministerija.

Jos teigimu, taip pat buvo sunaikinta „slėptuvių ir laikinų logistikos sandėlių“.

Anot vyriausybės, džihadistai gegužės 3 dieną surengė didelio masto ataką prieš Nigerio karinę stovyklą Difos apylinkėse. Tąsyk žuvo du kariai, dar trys buvo sužeisti.

„Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“ (ISWAP), džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IV) ištikima grupuotė, atskilusi nuo „Boko Haram“, išplatino propagandinį vaizdo įrašą, kuriame, regis, matyti, kaip gerai ginkluoti sukilėliai šturmuoja armijos stovyklą po ilgų kautynių ir sunkiųjų ginklų smūgių.

Džihadistai šeštadienį surengė dar vieną išpuolį tame pačiame rajone.

2009 metais Nigerijos šiaurės rytuose prasidėjęs „Boko Haram“ sukilimas pareikalavo jau daugiau kaip 36 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus dar beveik 2 mln. gyventojų.

2015 metais smurtas išplito kaimyninėse Sachelio regiono šalyse, o ypač Čado ežero regione, kur susieina Kamerūno, Čado, Nigerio ir Nigerijos sienos.

Išpuolių taikiniu dažnai tampa 200 tūkst. gyventojų turintis Difos miestas, esantis netoli Nigerijos pasienio.

Remiantis spalį paskelbtais JT duomenimis, regione šiuo metu gyvena 120 tūkst. pabėgėlių iš Nigerijos ir 110 tūkst. žmonių, palikusių namus Nigerio teritorijoje.

Čado ežerą supančios valstybės kartu su Beninu yra sudariusios su džihadistais kovojančią karinę koaliciją – Tarptautinę jungtinę operatyvinę grupę (Multinational Joint Task Force).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.