Varšuvą drebina skandalas dėl veido kaukių: su afera susijęs ir ministro brolis

Pandemijai daugelis šalių buvo nepasiruošusios ir todėl supanikavusios puolė ieškoti būdų, kaip skubiai įsigyti reikalingų apsauginių priemonių. Iš to nepaprastai sukeldami kainas pelnėsi ne tik gamintojai, didmeninės bazės, bet ir įvairūs tarpininkai.

SAM iš įmonės „Kaja“ brangiai nusipirko 130 tūkst. veido kaukių, kurios nebuvo sertifikuotos ir nėra tinkamos naudoti. Manoma, kad į šį skandalą galėjo įsipainioti ir ministro L.Szumowskio brolis.<br>imago/Scanpix nuotr.
SAM iš įmonės „Kaja“ brangiai nusipirko 130 tūkst. veido kaukių, kurios nebuvo sertifikuotos ir nėra tinkamos naudoti. Manoma, kad į šį skandalą galėjo įsipainioti ir ministro L.Szumowskio brolis.<br>imago/Scanpix nuotr.
SAM iš įmonės „Kaja“ brangiai nusipirko 130 tūkst. veido kaukių, kurios nebuvo sertifikuotos ir nėra tinkamos naudoti. Manoma, kad į šį skandalą galėjo įsipainioti ir ministro L.Szumowskio brolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
SAM iš įmonės „Kaja“ brangiai nusipirko 130 tūkst. veido kaukių, kurios nebuvo sertifikuotos ir nėra tinkamos naudoti. Manoma, kad į šį skandalą galėjo įsipainioti ir ministro L.Szumowskio brolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Varšuva

2020-05-19 23:00

Aistroms aprimus Lenkijoje paaiškėjo, kad dalis reikalingų priemonių buvo nupirkta blogos kokybės.

Kilo ir įtarimų, jog iš sandorių slapta pelnytis galėjo ir aukšti valdininkai.

Šalį sudrebino Centrinio antikorupcinio biuro (CAB) tyrimas dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nupirktų nekokybiškų veido kaukių. Tiriama, ar su afera nėra susijęs SAM vadovo Lukaszo Szumowskio brolis Marcinas.

CAB demaskavo, jog iš firmos „Kaja“ labai brangiai nupirktos 130 tūkst. veido kaukių buvo nekokybiškos, su padirbtasis sertifikatais. Paaiškėjo ir tai, kad minėtoji bendrovė buvo įsteigta prieš pat sandorio pasirašymą, o jos savininkė yra M.Szumowskio bičiulio Lukaszo G. žmona Katarzyna G.

Pastaroji šeima niekada anksčiau neprekiavo medicinine įranga, o Lukaszas G. dirbo kalnų slidinėjimo treneriu ir turėjo nedidelius svečių namus Zakopanės kurorte. M.Szumowskis su Lukaszu G. buvo geri draugai, šeimos svečiuodavosi viena pas kitą, o Lukaszas G. pastaruoju metu slidinėti mokydavo valdančiuosius politikus bei jų šeimų narius.

„Gazeta Wyborcza“ paviešino M.Szumowskio susirašinėjimą telefonu su Lukaszu G. – taip buvo atskleista sandorio eiga.

Kovo 16-ąją, praėjus dviem dienoms po epidemijos paskelbimo, Lukaszas G. parašė M.Szumowskiui, kad turi galimybių vyriausybei parūpinti veido kaukių, testų bei apsauginių kombinezonų.

M.Szumowskis atsiuntė savo brolio, ministro L.Szumowskio pavaduotojo Januszo Cieszynskio telefono numerį ir nurodė tartis su juo. Jau kitą dieną viceministras Varšuvoje priėmė Lukaszą G. ir pasirašė sutartį dėl 130 tūkst. chirurginių kaukių bei respiratorių bei 3 tūkst. plastikinių veido skydelių pirkimo.

Sandoris valstybei atsiėjo 5,5 mln. zlotų (1,2 mln. eurų).

Dauguma prekių buvo iš Kinijos, o dalis ir iš Ukrainos.

Už respiratorius sumokėta po 42 zlotus (9,2 euro), nors prieš epidemiją jie kainuodavo iki 4 zlotų (beveik 1 euro). Įdomu, jog netrukus po šio sandorio internete „Kaja“ tokias pat kaukes ėmė pardavinėti gerokai pigiau – po 26 zlotus (5,7 euro).

Nežinia, ar Lukaszas G. pasidalijo gautu pelnu su M.Szumowskiu, tačiau pastarasis bičiulio klausinėjo, ar sutartis buvo pasirašyta, kaip užsakymas vykdomas.

Šiuo sandoriu CAB domėtis ėmė todėl, nes valstybės ekspertai nustatė, jog atvežtų prekių sertifikatai suklastoti, o kaukės netinkamos dėvėti.

Dėl šios priežasties kaukių dalijimas ligoninėms buvo sustabdytas, ir 38 tūkstančiai jų liko dūlėti ministerijos sandėliuose. Šioje istorijoje yra įdomu ir tai, jog būtent viceministras J.Cieszynskis pasiūlė įstatymo pataisą, kad karantino metu negaliotų įstatymas dėl bausmių valdininkams už blogus sandorius.

Viceministras teigia, kad tokia pataisa buvo reikalinga tam, jog kuo greičiau šalis įsigytų trūkstamų apsaugos priemonių, o valdininkai nebijotų rizikuoti. Apžvalgininkai įtaria, kad J.Cieszynskis tokiu būdu siekė apsaugoti ir save, nes galimai suprato, jog pasirašo įtartiną sutartį.

Kažkaip sužinojęs, jog CAB domisi ministerijos sutartimi su „Kaja“, J.Cieszynskis skubiai į Varšuvą išsikvietė Lukaszą G. ir pareikalavo grąžinti pinigus už nekokybiškas prekes. Ministras grasino priešingu atveju kreiptis į prokuratūrą, tačiau nei tai padarė, nei atgavo pinigus.

Seimo opozicijos lyderiai kreipėsi į premjerą Mateuszą Morawieckį, kad jis atstatydintų į aferą įsivėlusį ministrą L.Szumowskį. Tačiau premjeras pareiškė pasitikėjimą savo pavaldiniu ir pagyrė jo nuopelnus suvaldant koronaviruso plitimą.

L.Szumowskis pareiškė, jog nuo pat pradžių atsiribojo nuo šio sandorio ir neturi nieko bendro su juo.

Ministro brolis M.Szumowskis, biotechnologijų firmos savininkas, irgi tvirtina nieko bendro su sandoriu neturėjęs.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, kalnų slidinėjimo instruktorius Lukaszas G. nebūtų galėjęs valstybei brangiai įsiūlyti nekokybiškas kaukes, jei ne pažintis su ministru ir draugystė su jo broliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.