Maskvoje baigiasi šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko P. Whelano teismas

Maskvoje pirmadienį turi baigtis šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano teismo procesas.

 Maskvoje pirmadienį turi baigtis šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano teismo procesas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Maskvoje pirmadienį turi baigtis šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano teismo procesas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Maskvoje pirmadienį turi baigtis šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano teismo procesas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Maskvoje pirmadienį turi baigtis šnipinėjimu kaltinamo buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano teismo procesas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2020, 2:00 PM

Ši byla smarkiai pablogino Maskvos ir Vašingtono santykius ir pakurstė kalbas apie galimą apsikeitimą kaliniais.

Bylos šalių teisininkai pirmadienį pasakys baigiamąsias kalbas, o prokurorai pasiūlys bausmę.

50-metis amerikietis P. Whelanas, taip pat turintis Airijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės pilietybes, buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodį, kai jam esą buvo perduota Rusijos valstybės paslapčių.

Jis tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

P. Whelanui gresia iki 20 metų kalėjimo, jei bus pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo.

„Teisingoje sistemoje teismas dėl įkalčių stokos išteisintų Paulą“, – sakė jo brolis Davidas prieš teismo posėdį.

„Tačiau mes prognozuojame, kad bus paskelbtas neteisingas nuosprendis, todėl belieka tikėtis švelnesnės bausmės“, – kalbėjo jis.

Kovą prasidėjęs teismo procesas nepaisant koronaviruso pandemijos ir diplomatinių protestų vyko už uždarų durų Maskvos teismo salėje.

Jungtinės Valstijos pasmerkė P. Whelano sulaikymą ir sakė, jog nepakanka įrodymų laikyti jį suimtą.

JAV ambasadorius Rusijoje Johnas Sullivanas praėjusį mėnesį kritikavo P. Whelano laikymo sąlygas ir sakė, jog „nepakenčiama“, kad buvusiam jūrų pėstininkui neužtikrinama tinkama medicinos priežiūra, taip pat neleidžiama pasikalbėti su artimaisiais.

Iki arešto P. Whelanas vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui.

Praėjusiais metais amerikietis pateikė prašymą nušalinti jo bylos prokurorą ir teisėją.

Planuojami kalinių mainai?

P. Whelanas tvirtino, kad jo pateikti įrodymai ignoruojami, o teismas yra šališkas prokuratūros ir saugumo tarnybų naudai.

Per ankstesnius teismo posėdžius buvęs jūrų pėstininkas kreipėsi į žurnalistus ir JAV prezidentą Donaldą Trumpą, tvirtindamas, kad su juo netinkamai elgiamasi, nepateikiami visi išversti bylos dokumentai ir retai leidžiama susitikti su advokatu.

Visgi P. Whelano advokatas Vladimiras Žerebenkovas po praėjusios savaitės posėdžio sakė, kad teismas laikosi nešališkos pozicijos ir amerikiečio teisės nepažeidžiamos.

Rusijos valdžia dėl koronaviruso epidemijos neleido žurnalistams ir ambasados darbuotojams dalyvauti pastaruosiuose teismo posėdžiuose.

V. Žerebenkovas sakė, kad trys gynybos liudytojai nepasirodė praėjusios savaitės teismo posėdyje, nuogąstaudami dėl pavojaus užsikrėsti koronavirusu. Anot advokato, jie pranešė nenorintys „žaisti rusišką ruletę“ ir rizikuoti savo sveikata.

P. Whelano byla pakurstė kalbas, kad Vašingtonas ir Maskva galbūt planuoja kalinių mainus, per kuriuos P. Whelanas galėtų būti iškeistas į rusų pilotą Konstantiną Jarošenką, nuteistą Jungtinėse Valstijose už narkotikų kontrabandą.

Anksčiau kalbėta, kad P. Whelanas galėtų būti iškeistas į Mariją Butiną – 2018 metais dėl šnipinėjimo Jungtinėse Valstijose sulaikytą Rusijos pilietę. Tačiau šios viltys žlugo, kai pernai spalį rusė buvo parskraidinta į Maskvą.

P. Whelano byla dar padidino įtampą JAV ir Rusijos santykiuose, kuriuos smarkiai temdo nesutarimai dėl Kremliaus paramos Sirijos vyriausybei ir prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.