Afganistano vyriausybė paskutinę paliaubų dieną paleido 900 talibų kalinių

Afganistano valdžia antradienį paleido kelis šimtus Talibano kalinių, sukilėliams laikantis trims dienoms paskelbto ugnies nutraukimo.

​Afganistano valdžia planuoja antradienį paleisti dar 900 Talibano kalinių, sukilėliams laikantis trims dienoms paskelbto ugnies nutraukimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Afganistano valdžia planuoja antradienį paleisti dar 900 Talibano kalinių, sukilėliams laikantis trims dienoms paskelbto ugnies nutraukimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 11:39 AM, atnaujinta May 26, 2020, 11:45 PM

Id al Fitro šventės, užbaigiančios musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną, proga talibų paskelbtos paliaubos prasidėjo sekmadienį.

Pareigūnai sakė, kad ugnies nutraukimo iš esmės laikomasi visoje šalyje.

Vyriausybė anksčiau paskelbė, kad reaguodama į talibų žingsnį planuoja paleisti iki 2 tūkst. saugumo pajėgų sulaikytų kovotojų.

Pirmadienį buvo paleista 100 sukilėlių, o antradienį paleista dar 900 kovotojų, nurodė vyriausybė. Tai – didžiausia paleistų Talibano kalinių grupė.

„Priimtas sprendimas šiandien paleisti 900 [kalinių]“, – naujienų agentūrai AFP anksčiau antradienį sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Javidas Faisalas.

Kaliniai pasirašė rašytinius pasižadėjimus negrįžti į mūšio lauką, tačiau antradienį išlaisvintas Qari Mohammadullah pažadėjo tęsti kovą, jei Afganistane liks užsienio pajėgų.

„Mes nenorime, kad užsieniečiai ilgiau liktų mūsų šalyje. Jie privalo nedelsdami išvykti“, – teigė jis.

„Tęsime savo džihadą tol, kol išvyks visos užsienio pajėgos“, – pridūrė vyras.

Kiekvienam buvusiam kaliniui buvo duota maždaug 60 eurų Afganistano valiuta. Iš kalėjimo juos išvežę autobusai paleido žmones Kabule, kur jie atsisveikino ir nuvažiavo taksi namo.

900 kalinių paleidimas žymi „didelę pažangą“, socialiniame tinkle „Twitter“ sakė Talibano atstovas spaudai Suhailas Shaheenas.

Jis pridūrė, kad Talibanas išlaisvins „žymų“ Afganistano saugumo pajėgų narių skaičių, tačiau nenurodė, kada tai įvyks.

Afganistano valdžia tikėjosi, kad Talibanas pratęs paliaubas, kad galima būtų pradėti atidėtas taikos derybas su sukilėliais, sakė J. Faisalas.

Nuo 2001 metų JAV invazijos į Afganistaną be pastarojo ugnies nutraukimo būta tik vienų paliaubų tarp Talibano ir Kabulo, kurios galiojo tris dienas. Jos 2018 metais taip pat buvo paskelbtos Id al Fitro proga.

Vėliausias ugnies nutraukimas pakurstė viltis dėl ilgalaikių paliaubų, kurios galėtų atverti kelią seniai laukiamoms taikos deryboms tarp Kabulo vyriausybės ir Talibano.

Prezidentas Ashrafas Ghani sakė, kad jo administracija pasiruošusi pradėti derybas, kurios būtinos siekiant užbaigti beveik du dešimtmečius trunkantį niokojantį karą šioje skurdžioje valstybėje.

Antradienį pareigūnai sakė, kad Talibanas iš esmės laikosi paskelbto ugnies nutraukimo – pirmųjų pačių sukilėlių inicijuotų paliaubų. 2018 metais paliaubos buvo paskelbtos A. Ghani iniciatyva.

Po daug mėnesių trukusių derybų Talibanas ir JAV vasarį pasirašė sutartį, numatančią, kad Vašingtonas iki ateinančių metų išves iš Afganistano visus savo karius mainais į kovotojų saugumo garantijas. Tačiau pasirašius susitarimą smurtas suintensyvėjo.

Susitarime taip pat numatyta, kad prieš prasidedant deryboms dėl Afganistano politinės ateities Kabulo vyriausybė paleis iki 5 tūkst. talibų kovotojų, o sukilėliai – maždaug tūkstantį laikomų saugumo pajėgų narių.

Iki šios savaitės Kabulas jau buvo paleidęs maždaug tūkstantį sukilėlių. Talibai savo ruožtu ik šiol paleido apie 300 nelaisvėje laikytų saugumo pajėgų narių.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pasveikino paliaubas ir sakė, kad paleisti talibų sukilėliai neturėtų grįžti į kovos lauką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.