Krovininiame laive Australijoje nustatytas koronaviruso židinys

Australijos vakariniame Frimantlo uoste esančiame krovininiame laive antradienį nustačius naujojo koronaviruso židinį kilo klausimų, kodėl vietos pareigūnams nebuvo pranešta apie pavojų.

​Australijos vakariniame Frimantlo uoste esančiame krovininiame laive antradienį nustačius naujojo koronaviruso židinį kilo klausimų, kodėl vietos pareigūnams nebuvo pranešta apie pavojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Australijos vakariniame Frimantlo uoste esančiame krovininiame laive antradienį nustačius naujojo koronaviruso židinį kilo klausimų, kodėl vietos pareigūnams nebuvo pranešta apie pavojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 4:06 PM

Šešiems iš 48 laivo „Al Kuwait“ įgulos narių testais nustatytas koronavirusas, sakė Vakarų Australijos valstijos premjeras Markas McGowanas. Gyvuliams gabenti pritaikytas laivas penktadienį atplaukė iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE).

Šeši užsikrėtę įgulos nariai perkelti į karantiną viešbutyje netoliese esančiame Perto mieste, o sveikatos apsaugos pareigūnai sprendžia, ką daryti su laive likusiais 42 žmonėmis, sakė valstijos premjeras.

56 tūkst. avių, kurios turėjo būti pakrautos į laivą, laikomos šėrimo aptvare netoli uosto. Dėl karantino ribojimų avių negalima sugrąžinti į ūkius, sakė M. McGowanas.

Pareigūnai prognozuoja, kad susirgs ir daugiau laivo įgulos narių, o pačiam laivui prieš išplaukiant reikės atlikti kruopščią dezinfekciją.

Du federalinės vyriausybės departamentai kategoriškai nesutinka su Vakarų Australijos vyriausybės informacija, kaip Kuveite įregistruotam laivui buvo leista prisišvartuoti.

Kaip sakė M. McGowanas, „Al Kuwait“ iš JAE išplaukė gegužės 7 dieną, o trečiadienį Australijos žemės ūkio, vandens ir aplinkos departamentas leido jam atplaukti į Frimantlą, nors laivas pranešė, kad trims įgulos nariams pakilusi temperatūra.

Žemės ūkio ministras Davidas Littleproudas transliuotojui „Australian Broadcasting Corp.“ sakė, kad laivo savininkas pranešė apie „tris sergančius jūreivius“, kurie „COVID-19 simptomų neturi“.

Pasak premjero, Australijos sienų apsaugos pajėgos penktadienį galutinai pritarė laivo prisišvartavimui Frimantle, nors laivo savininkas pranešė, kad vienam įgulos nariui smarkiai pakilo temperatūra, o trims panašūs simptomai reiškėsi per ankstesnes 15 dienų.

Australijos sienų apsaugos pajėgos savo pareiškime paneigė gavusios kokių nors pranešimų apie laive sergančius žmones.

D. Littleproudas sakė, kad jo departamentui laivo agentas apie laive esančius žmones, kuriems pasireiškė karščiavimas ir kiti COVID-19 simptomai, pirmą kartą pranešė tą dieną, kai laivas prisišvartavo Frimantle.

Ministras nurodė paprašęs savo departamento įrodymų, kad šis iškart informavo Vakarų Australijos sveikatos apsaugos pareigūnus, bet pridūrė jokių įrodymų dar negavęs.

Vienas uosto pareigūnas laikėsi įprastos procedūros ir su asmeninės apsaugos priemonėmis penktadienį įlipo į laivą padėti nuvairuoti jį į prieplauką, sakė M. McGowanas.

„Tuo metu Frimantlo uosto administracijai nebuvo pranešta apie susirūpinimą dėl sveikatos“, – sakė jis.

Pasak premjero, uosto administracija apie viruso pavojų sužinojo tik sekmadienį, kai vienas jos pačios darbuotojų sukėlė aliarmą.

Iki to laiko laive buvo apsilankę šeši uosto darbuotojai, įskaitant locmaną, sakė pareigūnai.

M. McGowanas nurodė, kad locmanas dabar laikosi karantino ir kad jokiems vietos žmonėms neturėjo būti leista įlipti į laivą.

„Mes labai susirūpinę ir, tam tikru mastu, nusivylę, bet bandome išsiaiškinti, kas ką ir kada žinojo, kad galėtume iš to pasimokyti“, – sakė M. McGowanas.

Vyriausybė bendradarbiauja su laivo agentais dėl kuo greitesnio jo išplaukimo, pridūrė jis.

Avys, kurias turėjo išgabenti šis laivas, turėjo būti paskutinė tokio pobūdžio siunta į Artimuosius Rytus prieš federalinio eksporto draudimo įsigaliojimą birželio 1 dieną trims mėnesiams. Gyvų gyvulių eksportas Šiaurės pusrutulio vasaros mėnesiais draudžiamas, siekiant sumažinti jų kančias dėl karščio.

D. Littleproudas sakė, kad jei avys nebus išsiųstos, su jų eksportuotoju reikės išspręsti gyvūnų gerovės klausimus. Eksporto industrijos atstovė Holley Ludeman sakė, kad avys galėtų kelis mėnesius likti aptvare, o jų savininkai turėtų apmokėti šėrimą.

Pernai Vakarų Australija į devynias šalis, daugiausia Artimuosiuose Rytuose, eksportavo 1 mln. gyvų avių mėsai už 136 mln. Australijos dolerių (81,5 mln. eurų). Tačiau gyvūnų teisių gynėjai nori uždrausti tokią prekybą, kurią laiko žiauria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.