Vokietijoje pareikšti kaltinimai politikų asmeninės informacijos nutekinusiam vyrui

Vokietijos prokurorai antradienį pranešė pateikę kaltinimus 22 metų programišiui, internetu paviešinusiam kelių dešimčių politikų, žurnalistų ir kitų visuomenės veikėjų asmeninius duomenis ir taip atvedusiu nacionalinę valdžią į nepatogią padėtį.

​Vokietijos prokurorai antradienį pranešė pateikę kaltinimus 22 metų programišiui, internetu paviešinusiam kelių dešimčių politikų, žurnalistų ir kitų visuomenės veikėjų asmeninius duomenis ir taip atvedusiu nacionalinę valdžią į nepatogią padėtį.<br>123rf.com nuotr.
​Vokietijos prokurorai antradienį pranešė pateikę kaltinimus 22 metų programišiui, internetu paviešinusiam kelių dešimčių politikų, žurnalistų ir kitų visuomenės veikėjų asmeninius duomenis ir taip atvedusiu nacionalinę valdžią į nepatogią padėtį.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 3:04 PM

Pernai sausį suimtas vokietis kaltinamas įvykdęs virtinę kibernetinių nusikaltimų, taip pat pateikęs melagingų pranešimų policijai ir mėginęs šantažuoti.

Kai asmuo buvo sulaikytas, policija pranešė, kad įtariamasis prisipažino pavogęs ir nutekinęs privačių duomenų, susijusių su šimtais politikų ir visuomenės veikėjų, įskaitant kanclerę Angelą Merkel.

Vėliau kaltinamasis pareiškė, kad buvo paskatintas imtis vadinamojo „doksavimo“ (anlg. doxxing) – neteisėto privačios medžiagos rinkimo ir jos paskelbimo internete – nes buvo „supykęs“ dėl nukentėjusiųjų kai kurių viešų pareiškimų.

Po 2018 metais įvykusio incidento Vokietijos tarnybos pažadėjo tobulinti IT sistemų saugumą. Toks žingsnis žengtas praėjus trejiems metams po paralyžiuojančios atakos prieš federalinio parlamento kompiuterinį tinklą, dėl kurios žvalgybos agentūros Berlyne vėliau apkaltino Rusijos valdžią.

Antradienį pareikšti kaltinimai apima 73 atvejus, kai kaltinamasis išgavo jo taikiniams priklausančius „asmeninius duomenis, ypač telefono numerius, adresus, kreditinės kortelės duomenis, nuotraukas ir susirašinėjimo medžiagą“.

Pasak tyrėjų, įtariamasis naudojosi elektroninio pašto teikėjų slaptažodžių atkūrimo priemonėmis, kad galėtų prisijungi prie nukentėjusiųjų paskyrų, o šių metų sausį naršė JAV teisėsaugos užblokuotą „programišių tinklapį“, ieškodamas trečiųjų šalių pateiktų prisijungimo duomenų.

Anot vokiečių pareigūnų, sulaikius įtariamąjį jis pateikė „išsamų“ prisipažinimą ir „aiškiai gailėjosi“ dėl savo surengtų atakų prieš maždaug 1 000 žmonių.

Asmeninę informaciją jis dalimis, „advento kalendoriaus“ principu, paviešino 2018-ųjų gruodžio 1–24 dienomis savo „Twitter“ paskyroje, įregistruotoje vartotojo „G0d“.

Kitą mėnesį jis paviešino dar vieną duomenų paketą, naudodamasis vienos „YouTube“ garsenybės „Twitter“ paskyra, į kurią įsilaužė.

Suimtasis kaltinimas ir mėginimais šantažuoti šešis vokiečių parlamentarus, kuriuos esą vertė sumokėti maždaug 900 eurų sumą bitkoinais. Jis žadėjo gavęs išpirką neatskleisti jų asmeninės informacijos.

Vyras taip pat kaltinamas nuo 2016-ųjų birželio iki 2018-ųjų gruodžio pateikęs tris melagingus pranešimus policijai apie neva ruošiamus sprogdinimus ir masines šaudynes. Be to, įtariama, kad jis tuo pačiu laikotarpiu privertė pareigūnus inicijuoti du tyrimus dėl kitų asmenų veiksmų, pateikęs melagingus pranešimus apie nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.