J. Guaido varžovas patvirtintas Venesuelos parlamento pirmininku

Venesuelos Aukščiausiasis Teismas antradienį patvirtino buvusį opozicijos sąjungininką Luisą Parrą parlamento pirmininku po kelis mėnesius trukusio įtempto ginčo su opozicijos lyderiu Juanu Guaido, kuris taip pat reiškia pretenzijas į šį postą.

 Venesuelos Aukščiausiasis Teismas antradienį patvirtino buvusį opozicijos sąjungininką Luisą Parrą parlamento pirmininku po kelis mėnesius trukusio įtempto ginčo su opozicijos lyderiu Juanu Guaido (nuotr.), kuris taip pat reiškia pretenzijas į šį postą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Venesuelos Aukščiausiasis Teismas antradienį patvirtino buvusį opozicijos sąjungininką Luisą Parrą parlamento pirmininku po kelis mėnesius trukusio įtempto ginčo su opozicijos lyderiu Juanu Guaido (nuotr.), kuris taip pat reiškia pretenzijas į šį postą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-27 10:45

Teismas, sudarytas iš prezidentui Nicolas Maduro lojalių teisėjų, paskelbė L. Parros pretenzijas „pagrįstomis“, sakoma jo pranešime. J. Guaido L. Parrą yra pavadinęs „diktatūros bendrininku“.

Nacionalinis Susirinkimas yra vienintelė Venesuelos valdžios institucija, kurią kontroliuoja opozicija.

L. Parra, kurio keliai su J. Guaido išsiskyrė, kai šis apkaltino jį korupcija, parlamento pirmininku buvo prisaikdintas sausį, bet opozicija šį žingsnį pasmerkė kaip parlamentinį perversmą.

J. Guaido, kuris vadovavo Nacionaliniam Susirinkimui praeitą kadenciją, nebuvo leista dalyvauti balsavime, saugumo pajėgoms pastojus jam kelią į parlamento pastatą.

Kai galiausiai jis buvo įleistas į parlamentą, L. Parra jau buvo išėjęs. Tuomet J. Guaido taip pat buvo prisaikdintas dar vienai kadencijai Nacionalinio Susirinkimo pirmininko poste.

Krizės ištiktoje Venesueloje politiniai neramumai tęsiasi nuo 2019 metų, kai J. Guaido pasinaudojo savo kaip parlamento pirmininko pozicija ir pasiskelbė laikinuoju prezidentu, mesdamas tiesioginį iššūkį prezidento N. Maduro valdžiai.

Beveik 60 pasaulio valstybių, įskaitant JAV, pripažįsta J. Guaido laikinuoju Venesuelos vadovu.

Tačiau tikroji prezidentinė valdžia priklauso N. Maduro, kurį vis dar palaiko ginkluotosios pajėgos.

Nacionalinė Asamblėja praktiškai yra nustumta į užribį nuo 2017 metų, kai Aukščiausiasis Teismas paskelbė ją neteisėta. Nuo to laiko teismas anuliuoja visus Asamblėjos sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.