Skiepų naudą neigęs medikas sulaukė griežtos bausmės

Aukščiausias gydytojų teismas (AGT) pirmąkart Lenkijos medicinos istorijoje nusprendė laikinai, 2 metams, atimti licenciją iš mediko, aktyviai neigusio skiepų naudą.

Skiepų naudą neigęs medikas veiklos licenciją prarado dvejiems metams.<br> Scanpix nuotr.
Skiepų naudą neigęs medikas veiklos licenciją prarado dvejiems metams.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 28, 2020, 3:22 PM, atnaujinta May 30, 2020, 9:43 AM

Penkiasdešimtmetis vidaus ligų specialistas Hubertas Czerniakas Lenkijoje yra tapęs bene didžiausiu autoritetu skiepų priešininkams.

Beveik penktadalis milijono žmonių stebi nuolatinius H.Czerniako, prieš penkerius metus nesėkmingai bandžiusio tapti seimūnu, pareiškimus „YouTube“ kanale.

Medikas skiepus prilygino žmonių žudymui fašistų sugalvotomis dujų kameromis ir gąsdino, kad po 5 metų pusė paskiepytų berniukų susirgs autizmu. H.Czerniako teigimu, skiepais vaikus norima paversti betaučiais zombiais. Jis įtarinėjo, kad tokį sąmokslą sugalvojusiems farmacijos koncernams talkina parsidavę medikai, mokslininkai, politikai.

Į Lodzės regiono gydytojų teismo raginimus liautis skleisti melą H.Czerniakas nereagavo, todėl praėjusių metų spalį iš jo metams buvo atimta licencija.

H.Czerniakas tokį sprendimą apskundė AGT, o šis medikui skirtą bausmę nusprendė padvigubinti, nes nuteistasis ir toliau gąsdino visuomenę skiepais.

AGT pirmininkas Jacekas Miarka pareiškė, kad septyni medikai yra gavę įspėjimus dėl melo apie skiepų žalą skleidimo, tačiau vienintelis H.Czerniakas įspėjimus ignoravo.

Nuteistojo pareiškimus J.Miarka pavadino kenksmingais visuomenės sveikatingumui, nes neteisingos informacijos išgąsdinti tėvai ima baimintis skiepyti vaikus.

Vroclavo universiteto profesorė Alicija Chybicka priminė, kad sergantys vėžiu, stiprėjantys po organų persodinimo, gydomi steroidais žmonės bei nėščios moterys negali būti skiepijami, o kontaktas su nepasiskiepijusiais vaikais tokiems žmonėms gali būti mirtinai pavojingas.

Profesorė pareiškė, kad mediko pareiga – pranešti policijai tiek apie tėvus, kurie rimtai sergantį vaiką nori gydyti šventintu vandeniu ar burokų sultimis, tiek apie gydytoją, pritariantį tam.

H.Czerniakas skelbiasi esantis natūralios medicinos žinovas ir teigia, kad vitaminu C bei žolelėmis gydo beveik visas ligas, netgi piktybinį vėžį ar autizmą.

Nors kiti medikai šitokius pareiškimus vadina šarlatanizmu, H.Czerniakui pacientų netrūksta, o jo šalininkai teismo metu rengė įvairias demonstracijas Lodzėje ir Varšuvoje.

Skiepų priešininkų Vakarų Europoje pradėjo daugėti po to, kai prieš 22 metus Jungtinės Karalystės gydytojas Andrew Wakefieldas paskelbė nustatęs, jog skiepai daro įtaką autizmo sukėlimui bei žarnyno ligoms.

Žurnalistinis tyrimas vėliau atskleidė, kad A.Wakefieldas savo tyrimą suklastojo gavęs daugiau kaip pusę milijono eurų iš vienos teisininkų firmos.

Minėta teisininkų kompanija tokiu būdu siekė išsireikalauti iš farmacijos koncernų milijonines kompensacijas už neva skiepais kelių turtuolių vaikams sukeltą autizmą.

Už tyrimo rezultatų sufalsifikavimą A.Wakefieldas neteko gydytojo licencijos, bet jo teiginiai įkvėpė telktis skiepų priešininkus bei sąmokslo teorijų mėgėjus.

Lenkijoje pastaruoju metu ėmė daugėti susirgimų tymais, nes vis daugiau tėvų neskiepija savo vaikų. Keliuose didmiesčiuose buvo priimti nutarimai į darželius nepriimti nepaskiepytų vaikų, o vyriausybė ketina didinti baudas neklusniems tėvams, nes baiminasi epidemijų.

Medikams nerimą kelia tai, jog skiepų priešininkais ėmė skelbtis ir kai kurios visuomeninio gyvenimo įžymybės.

„Tai, kad tokiais svarbiais klausimais kaip sveikata, autoritetais tapo dainininkės, aktoriai, instagrameriai arba virėjos, liudija, jog gyvename kvailystės triumfo prieš protą laikais“, – pareiškė politikos apžvalgininkė Karolina Korvin-Piotrowska.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.