Po 13 m. nežinios – daugiau detalių M. McCann byloje: įtariamasis galėjo pagrobti dar vieną mergaitę

Vokietojos teisėsauga aiškinasi, ar pagrindinis įtariamasis Madeleine McCann dingimo byloje taip pat buvo įsivėlęs į dar vieną, 2015 metais dingusios penkerių metų mergaitės, bylą.

 M.McCann dingo 2007 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
M.McCann dingo 2007 metais.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
M.McCann dingo 2007 metais.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išplatintos įtariamojo automobilių ir namo, kuriame tuo metu gyveno, nuotraukos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įtariama, kad nusikaltimus įvykdė Ch.Bruckneris.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
 Įtariama, kad nusikaltimus įvykdė Ch.Bruckneris.<br> PA Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 5, 2020, 7:24 PM, atnaujinta Jun 6, 2020, 10:15 AM

Anksčiau įtariamojo vardas nebuvo skelbiamas, tačiau dabar pranešama, kad 43 metų vyras, vardu Christianas Bruckneris, 2013 metais internetiniuose pokalbiuose tariamai fantazavo apie vaikų pagrobimą ir jų išnaudojimą. Jis taip pat įtariamas ir dėl M.McCann dingimo.

Teigiama, kad CH.Bruckneris, kuris šiuo metu yra įkalintas, 2013 metų rugsėjo mėnesį „Skype“ pokalbio metu pasakojo, kad nori „pagauti kažką mažo ir naudotis juo dienų dienas“.

Taip pat pranešama, kad kai žmogus, su kuriuo Ch.Bruckneris bendravo internetu, jam pasakė, kad tai gali būti pavojinga, kitose nusikaltėlio žinutėse atsispindėjo tai, kad panašius nusikaltimus jis yra daręs ir anksčiau.

„Na ne, jei įrodymai bus po to sunaikinti“, – rašė jis.

Pranešama, kad šį pokalbį Štendalio policija rado kompiuteryje, kuri konfiskavo 2016 metų pradžioje iš pastato, priklausančio Ch.Bruckneriui. Buvęs dėžių fabrikas buvo apieškotas dėl 2015 metais iš globos namų dingusios penkerių metų mergaitės Ingos bylos.

Tyrėjai kompiuteryje taip pat rado išnaudojamų vaikų nuotraukų, o šalia pastato esančioje gyvenamojoje priekaboje – mergaitės drabužių. Nors jis pats šeimos neturi, tuo metu jis daugiau tiriamas nebuvo.

Ingos mamą atstovaujanti teisininkė kreipėsi į policiją, kad ir vėl iš naujo būtų pradėtas tyrimas. „Byla buvo uždaryta praėjus vos keturioms savaitėms, – sakė Petra Kullmei. – Aš tai laikau motyvacijos trūkumu“.

Štendalio prokuratūros atstovas teigė, kad penktadienį pradėtas tyrimas ir aiškinamas, ar yra ryšys tarp Ingos ir Madeleine McCann dingimo.

Dingimo byloje – proveržis

Vokietijos policija šią savaitę pranešė, kad paslaptingoje 2007 metais dingusios britų mergaitės M.McCann byloje – proveržis. Įtariama, kad nusikaltimą įvykdė Ch.Bruckneris.

Federalinės policijos pranešime teigiama, kad šiuo metu prokuratūra atlieka tyrimą tuomet trimetės mergaitės M.McCann dingimo byloje.

Policija kreipėsi į žmones ir prašo informacijos, kuri galėtų padėti išspręsti šią bylą – iki šiol nėra rasta nei mergaitė, nei jos palaikai. Niekam nebuvo pareikšti kaltinimai pagrobimu ar žmogžudyste.

Policija tikina, kad turima informacija suteikia pagrindo manyti, kad būtent Ch.Bruckneris galėjo įvykdyti nusikaltimą.

Įtariamasis prieš 13 metų buvo netoli Algarvės kurorto Praja da Luso, esančio Portugalijoje. Likus kiek mažiau nei valandai iki momento, kai M.McCann dingo iš apartamentų, kuriuose miegojo su jaunesniuoju broliu ir sesute, jis naudojosi telefonu. Mergaitės tėvai tuo metu vakarieniavo netoliese esančiame restorane.

Teigiama, kad vyras nuo 1995 iki 2007 metų daug laiko leido Algarvėje ir tik kelis kartus buvo sugrįžęs į Vokietiją.

Pagalbos ieškanti policija paviešino vyro tuomet naudotą telefono numerį, jo pašnekovo numerį ir mikroautobusiuko bei „Jaguar“ markės automobilio nuotraukas. Tikėtina, kad būtent šiais automobiliais vyras naudojose Algarvėje, o mikroautobusiuke kartais netgi gyvendavo.

Ch.Brucknerio buto, kuriame gyveno Portugalijoje, nuotraukos taip pat buvo išplatintos.

Vyras buvo jau anksčiau buvo teistas dėl seksualinių nusikaltimų ir vaikų išnaudojimo. 1994 metais, kai jis dar buvo paauglys, vyras buvo nuteistas dėl vaiko išnaudojimo, pasikėsinimo išnaudoti vaiką ir seksualinių veiksmų atlikimo vaiko akivaizdoje.

Kitais metais jis ir jo mergina išvyko gyventi į Portugaliją, Praja da Luso kurortą, kuriame užsiėmė vagystėmis ir narkotikų platinimu bei, įtariama, įsilauždavo į viešbučius bei atostogų namus.

Praėjusiais metais vyras buvo įkalintas dėl 72 metų amerikietės išprievartavimo Praja da Luso kurorte, įvykdyto prieš dvejus metus iki Madeleine dingimo.

Suteikė šeimai vilties

Mergaitės šeimos atstovas teigė, kad jos tėvai Katy ir Gerry galvoja, kad naujas postūmis byloje yra „ypatingai svarbus“.

Nuo pat dingimo pradžios šeimai atstovavęs Clarence'as Mitchellas teigė, kad negali prisiminti, jog „per visus 13 metų policija būtų buvusi kada nors tokia konkreti apie bet kokį nusikaltimą galėjusį įvykdyti asmenį“.

„Iš tūkstančių galimų įrodymų ir įtariamųjų, kurie anksčiau buvo paminėti, niekas anksčiau nebuvo toks užtikrintas“, – teigė jis.

Jungtinės Karalystės policija, kuri dirba kartu su kolegomis iš Vokietijos ir Portugalijos, tvirtino, kad šalyje ši byla vis dar laikoma „dingusio žmogaus“ atveju, nes kol kas nėra konkrečių įrodymų, kurie patvirtintų, kad mergaitė yra gyva ar mirusi.

Tačiau prie bylos tyrimo prisidedantys Vokietijos prokurorai pareiškė, kad mergaitės greičiausiai nebėra gyvųjų tarpe.

„Mes manome, kad ji yra mirusi. O apie įtariamąjį galime tik pasakyti, kad jis yra seksualinis nusikaltėlis, kuris jau atlieka ilgą laisvės atėmimo bausmę už nusikaltimus prieš mažas mergaites“, – tvirtino Vokietijos prokuroras Hansas Christianas Woltersas.

Kaltinimų neišvengė net tėvai

M.McCann dingo 2007 metų gegužės 3 dieną iš apartamentų Portugalijoje, kol jos tėvai vakarieniavo su draugais netoliese esančiame restorane. Tada mergaitei buvo vos treji metai.

Nors M.McCann dabar būtų beveik 16 metų, jos tėvai, kurie gyvena Anglijoje, nepakeitė nė vienos smulkmenos jos vaikystės kambaryje.

Jame ant lovos vis guli dovanos, kurios buvo skirtos ketvirtajam jos gimtadieniui. Kaip ir kasmet, M.McCann gimtadienį jos tėvai mini gegužės 12 dieną.

Per pastaruosius 10 metų M.McCann tėvai sulaukė daugybės kaltinimų iš žmonių, kurie manė, kad jie – tyčia arba netyčia – nužudė savo dukrą ir paslėpė jos kūną.

Buvo iškelta ir daug kitų sąmokslo teorijų. Vieni mano, kad M.McCann buvo pagrobta ir parduota bevaikei šeimai. Kiti įsitikinę, kad mažametė tapo pedofilų klano auka. Taip pat yra svarstančių, kad ji buvo nugabenta į Afriką, o iš ten – į Artimuosius Rytus, kur buvo parduota turtuoliams.

Turbūt keisčiausia teorija yra ta, kad Jungtinės Karalystės slaptoji tarnyba MI5 esą slapčia padėjo M.McCann šeimai užglaistyti mergaitės žmogžudystę.

2008 metais Portugalijos pareigūnai nutraukė dingimo tyrimą dėl įrodymų trūkumo. M.McCann tėvai jos tada ieškojo savarankiškai, samdydami privačius detektyvus.

2013 metais Portugalijos teisėsauga atnaujino tyrimą po to, kai Jungtinės Karalystės pareigūnai aptiko 41 įtariamąjį ir 200 užuominų, kurių portugalai neištyrė.

Parengta pagal „The Guardian“ ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.