Ministras baiminasi dėl savo gyvybės – sulaukė grasinimų susidoroti

Nuo trečiadienio Lenkijos sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovą Lukaszą Szumowskį visur lydi valstybinės apsaugos tarnybos darbuotojai. Ministras pradėjo sulaukti žinučių, kuriose grasinama susidorojimu.

Nekokybiškų veido kaukių pirkimo afera paskatino žiniasklaidą pasidomėti ministro L.Szumowskio šeimos verslais ir mokesčių deklaracijomis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Nekokybiškų veido kaukių pirkimo afera paskatino žiniasklaidą pasidomėti ministro L.Szumowskio šeimos verslais ir mokesčių deklaracijomis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Nekokybiškų veido kaukių pirkimo afera paskatino žiniasklaidą pasidomėti ministro L.Szumowskio šeimos verslais ir mokesčių deklaracijomis.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Nekokybiškų veido kaukių pirkimo afera paskatino žiniasklaidą pasidomėti ministro L.Szumowskio šeimos verslais ir mokesčių deklaracijomis.<br>imago images/Scanpix nuotr.
M.Morawieckis anksčiau dirbo trečio pagal dydį šalies banko „Bank Zachodni WBK“ direktoriumi ir buvo įsivėlęs į neaiškią žemės pirkimo aferą. Žemę bankininkas kelis kartus pigiau nei rinkoje pirko iš Bažnyčios, o po to ją perrašė žmonai.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
M.Morawieckis anksčiau dirbo trečio pagal dydį šalies banko „Bank Zachodni WBK“ direktoriumi ir buvo įsivėlęs į neaiškią žemės pirkimo aferą. Žemę bankininkas kelis kartus pigiau nei rinkoje pirko iš Bažnyčios, o po to ją perrašė žmonai.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Varšuva

2020-06-05 14:36

Kas atsitiko, kad prieš du mėnesius patikimiausiu šalies politiku tapęs 48 metų L.Szumowskis staiga prarado populiarumą ir netgi ėmė baimintis dėl savo gyvybės?

Ministro įvaizdį sugadino žmonos slepiami turtai bei skandalas dėl nekokybiškų, bet brangių veido kaukių pirkimo valstybei.

Buvo visiškai nežinomas

Širdies ritmo sutrikimų klinikai Varšuvoje vadovavęs L.Szumowskis visuomenei dar visai neseniai nebuvo žinomas, nes aktyvioje politikoje nedalyvavo ir rašė tik mokslinius straipsnius.

Prieš dvejus metus tapęs SAM vadovu L.Szumowskis tūnojo kitų ministrų šešėlyje tol, kol kilo koronaviruso pandemija.

Tik prasidėjus sveikatos krizei ministras atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre ir sulaukė tautiečių simpatijų dėl dalykiškos nuomonės ir demonstruojamo darbštumo.

Nors piliečiai buvo šokiruoti dėl įvestų vienų griežčiausių karantino sąlygų Europos Sąjungoje, nedidelis mirčių skaičius toliau didino L.Szumowskio autoritetą visuomenėje.

Sociologinės apklausų firmos IBRIS tyrimas parodė, jog prieš du mėnesius L.Szumowskis buvo tapęs labiausiai piliečių pasitikėjimo vertu politiku.

Pasitikėjimą ministru pareiškė 51,1 procento tautiečių, jis atitinkamai 7 ir 10 procentų aplenkė prezidentą Andrzejų Dudą ir premjerą Mateuszą Morawieckį.

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) politikai neslėpė, kad per prezidento rinkimų kampaniją vertingiausias A.Dudos rėmėjas bus L.Szumowskis.

Situacija netikėtai ėmė keistis po to, kai dienraštis „Gazeta Wyborcza“ demaskavo, kad į valstybinio veido kaukių pirkimo aferą įsivėlė ministro brolis Marcinas.

Veido kaukių afera

Iš firmos „Kaja“ labai brangiai nupirktos 130 tūkst. veido kaukių buvo nekokybiškos, su padirbtais sertifikatais.

Paaiškėjo ir tai, kad minėtoji bendrovė buvo įsteigta prieš pat sandorio pasirašymą, o jos savininkė yra M.Szumowskio bičiulio Lukaszo G. žmona Katarzyna G.

Pastaroji šeima niekada anksčiau neprekiavo medicinos įranga, o Lukaszas G. dirbo kalnų slidinėjimo treneriu ir turėjo nedidelius svečių namus Zakopanės kurorte. M.Szumowskis su Lukaszu G. buvo geri draugai, šeimos svečiuodavosi viena pas kitą, o Lukaszas G. pastaruoju metu slidinėti mokydavo valdančiuosius politikus bei jų šeimų narius.

Chirurginių kaukių, respiratorių bei 3 tūkst. plastikinių veido skydelių pirkimo sandoris valstybei atsiėjo 5,5 mln. zlotų (1,25 mln. eurų). Dauguma prekių buvo iš Kinijos, dalis iš Ukrainos.

Už respiratorius sumokėta po 42 zlotus (9,5 euro), nors prieš epidemiją jie kainuodavo iki 4 zlotų (beveik 1 eurą). Įdomu, jog netrukus po šio sandorio internete „Kaja“ tokias pat kaukes ėmė pardavinėti gerokai pigiau – po 26 zlotus (5,9 euro).

Nežinia, ar Lukaszas G. pasidalijo gautu pelnu su M.Szumowskiu, bet pastarasis bičiulio klausinėjo, ar sutartis buvo pasirašyta ir kaip užsakymas vykdomas.

L.Szumowskis pareiškė, kad nuo pat pradžių atsiribojo nuo šio sandorio ir neturi nieko bendro su juo. Ministro brolis, biotechnologijų firmos savininkas M.Szumowskis, irgi tvirtina nieko bendro su sandoriu neturėjęs.

Įsipainiojęs ir premjeras

Ši afera paskatino žiniasklaidą pasidomėti ministro L.Szumowskio šeimos verslais ir mokesčių deklaracijomis.

Paaiškėjo, kad ministro brolis yra įsteigęs kelias biotechnologijų firmas, kurioms valstybė suteikė per 140 mln. zlotų (31,7 mln. eurų) paramos.

Ministras tose įmonėse turėjo milijonus vertų akcijų, tačiau jas prieš ateidamas į vyriausybę perrašė žmonai.

Be to, prieš tapdamas ministru L.Szumowskis pasirašė turto pasidalijimo su žmona aktą, todėl mokesčių deklaracijoje nurodo, kad jokio turto neturi.

Opozicija paragino, kad ministro žmona paviešintų savo turto deklaracijas, bet ji to nepadarė.

Žiniasklaidai demaskuojant vis naujesnes finansines brolių Szumowskių sąsajas ir investicijas ministro populiarumas ėmė blėsti. Premjerui atsisakius atstatydinti L.Szumowskį ir jį užsistojus žiniasklaida priminė, kad M.Morawieckis pats savo turtą nuslėpė jį perrašydamas žmonai.

M.Morawieckis anksčiau dirbo trečio pagal dydį šalies banko „Bank Zachodni WBK“ direktoriumi ir buvo įsivėlęs į neaiškią žemės pirkimo aferą. Žemę bankininkas kelis kartus pigiau nei rinkoje pirko iš Bažnyčios, o po to ją perrašė žmonai.

Kilus skandalui premjero žmona pernai pažadėjo žemę parduoti ir pinigus padovanoti labdaringoms organizacijoms, bet to nepadarė. Premjeras M.Morawieckis pažadėjo priimti įstatymą, kad turtą privalėtų deklaruoti ir ministrų žmonos, tačiau toks teisės aktas iki šiol nėra priimtas.

Turto deklaraciją savanoriškai paviešinti galima ir be tokio įstatymo, bet tiek premjero, tiek L.Szumowskio šeimos to nedaro. TTP skelbiasi esanti paprastiems vargingiems žmonėms atstovaujanti partija, todėl premjeras bei SAM vadovas nenori paviešinti savo žmonų turto deklaracijų.

Žurnalas „Newsweek“ teigia, jog TTP jau suprato, kad L.Szumowskį teks atstatydinti, bet nori tokį sprendimą kuo ilgiau užvilkinti, kad atstatydinimas nepakenktų partijos įvaizdžiui per prezidento rinkimus.

Jie vyks po 3 savaičių – birželio 28-ąją – TTP viliasi, jog prezidentu bus perrinktas jų remiamas dabartinis valstybės vadovas A.Duda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.