Švedija paskelbs istorinį sprendimą dėl O. Palme nužudymo 1986 metais

Švedijos prokurorai trečiadienį paskelbs, ar planuoja siekti kaltinimų, ar nutraukti tyrimą dėl premjero Olofo Palme neišaiškinto nužudymo 1986 metais.

O. Palme buvo nužudytas 1986-ųjų vasario 28 dieną, kai su žmona Lisbet išėjo iš vieno sostinės kino teatro ketindamas eiti namo, tam vakarui paleidęs savo asmens sargybinius.  <br> Scanpix Sweden nuotr.
O. Palme buvo nužudytas 1986-ųjų vasario 28 dieną, kai su žmona Lisbet išėjo iš vieno sostinės kino teatro ketindamas eiti namo, tam vakarui paleidęs savo asmens sargybinius.  <br> Scanpix Sweden nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2020, 2:07 PM

O. Palme buvo nužudytas 1986-ųjų vasario 28 dieną, kai su žmona Lisbet išėjo iš vieno sostinės kino teatro ketindamas eiti namo, tam vakarui paleidęs savo asmens sargybinius.

Nežinomas užpuolikas šovė O. Palme į nugarą ir pabėgo, palikęs 59 metų premjerą mirti kraujo klane ant šaligatvio.

Buvo apklausta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, bet oficialių įtarimų šiuo metu pareigūnai niekam nėra pareiškę.

„Vyriausiasis prokuroras Kristeris Peterssonas paskelbs savo sprendimą ir pakalbės apie tyrimą drauge su tyrimo vadovu Hansu Melanderiu“, – sakoma prokuratūros penktadienio pareiškime.

Bėgant metams daugiau kaip 130 žmonių prisiėmė atsakomybę už šią žmogžudystę, o bylos aplankai užima 250 m lentynų.

Smulkus nusikaltėlis ir narkomanas Christeris Petterssonas 1989 metų liepą buvo nuteistas už šį nusikaltimą O. Palme našlei nurodžius jį per daugelio kritikuotą akistatą nusikaltėliui atpažinti.

Tačiau po kelių mėnesių apeliacinis teismas jį paleido, dėl techninės kliauties atmetęs O. Palme našlės liudijimą. Ch. Petterssonas mirė 2004 metais, o O. Palme našlė – 2018-aisiais.

Tyrėjai taip pat buvo įtarę Turkijos kurdų sukilėlių Kurdistano darbininkų partiją (PKK), Švedijos kariuomenę bei policiją, Pietų Afrikos Respublikos slaptąją tarnybą ir kitus.

K. Peterssonas tyrimą perėmė 2017 metais.

Ekspertai ir švedų žiniasklaida prognozavo, kad pagal labiausiai tikėtiną scenarijų byla bus nutraukta, nes visi pagrindiniai įtariamieji, kuriuos pastaraisiais metais minėjo žiniasklaida, jau yra mirę.

Socialdemokratas O. Palme, garsėjęs kaip puikus oratorius, buvo prieštaringai vertinama figūra. Jis papiktino Vašingtoną savo nepritarimu JAV karui Vietname, be to, rėmė komunistų vyriausybes Kuboje ir Nikaragvoje, pasisakydavo prieš apartheidą ir atominę energiją.

Jo nužudymas labai sukrėtė paprastai ramią ir saugią Švediją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.