Niujorko meras prieš karantino priemonių naikinimą atšaukė komendanto valandą

Niujorko meras Billas de Blasio anksti sekmadienį atšaukė komendanto valandą, kurią beveik savaitei buvo įvedęs mieste ir visoje šalyje vykstant protestams prieš rasizmą.

​Niujorko meras Billas de Blasio anksti sekmadienį atšaukė komendanto valandą, kurią beveik savaitei buvo įvedęs mieste ir visoje šalyje vykstant protestams prieš rasizmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Niujorko meras Billas de Blasio anksti sekmadienį atšaukė komendanto valandą, kurią beveik savaitei buvo įvedęs mieste ir visoje šalyje vykstant protestams prieš rasizmą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2020, 4:13 PM

„Vakar ir praėjusią naktį matėme tai, kas mūsų mieste geriausia“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. de Blasio, paskelbdamas, kad komendanto valanda iškart atšaukiama.

Komendanto valanda nuo 20 val. iki 5 val. buvo pirmoji Niujorke per pastaruosius 75 metus. Ji buvo atšaukta diena pirma laiko, prieš planuojamą miesto „atidarymą“ pirmadienį po daugiau kaip du mėnesius trukusio karantino, per kurį žmonėms dėl koronaviruso pandemijos buvo nurodoma neiti iš namų.

Kitą savaitę Niujorkas pradės pirmąją valstijos plano atnaujinti ekonominę veiklą fazę. Ekonominė veikla buvo sustabdyta dėl COVID-19, kuri daugiausiai gyventojų turinčiame JAV mieste pražudė turbūt daugiau kaip 21 tūkst. žmonių.

Pradiniu atvėrimo etapu bus leista atnaujinti statybas ir gamybą, iš dalies bus atnaujintas parduotuvių darbas.

Birželio 2 dieną meras pratęsė prieštaringai vertinamą komendanto valandą ir pakoregavo jos pradžios laiką, kad ji prasidėtų daugiau nei 20 minučių prieš saulėlydį. Tai buvo padaryta po masinių protestų prieš policijos brutalumą Manhatane apiplėšus virtinę prabangių parduotuvių.

Antrą protestų, kuriuos išprovokavo incidentas Mineapolyje, kai dėl policijos veiksmų mirė neginkluotas juodaodis George'as Floydas, savaitgalį demonstracijose dalyvavo tūkstančiai žmonių, bet protestai buvo daugiausia taikūs.

Daug protestuotojų šeštadienį nepaisė komendanto valandos, bet policija juos dažniausiai ignoruodavo, nors du ankstesnius vakarus agresyviai slopino demonstracijas komendanto valandos metu.

Praėjusią savaitę socialinėje žiniasklaidoje buvo paskelbta daugybė vaizdų, kaip policininkai areštuoja, užspeičia ir, kartais, guminėmis lazdomis muša demonstrantus.

Be bendro pobūdžio raginimo panaikinti sisteminį rasizmą, protestuotojai Niujorke siekia pakeisti įstatymą, pagal kurį policijos drausminiai įrašai viešai nėra skelbiami, ir sumažinti 36 tūkst. policininkų pajėgų metinį biudžetą, kuris dabar yra 6 mlrd. dolerių (5,3 mlrd. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.