Baltarusijoje piketuose sulaikytiems aktyvistams skirtos arešto bausmės ir baudos

Baltarusijoje pirmadienį vyksta sulaikytų aktyvistų, dalyvavusių piketuose, per kuriuos buvo renkami parašai prezidento rinkimams, teismas, pranešė žmogaus teisių grupė „Viasna“.

​Baltarusijoje pirmadienį vyksta sulaikytų aktyvistų, dalyvavusių piketuose, per kuriuos buvo renkami parašai prezidento rinkimams, teismas, pranešė žmogaus teisių grupė „Viasna“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Baltarusijoje pirmadienį vyksta sulaikytų aktyvistų, dalyvavusių piketuose, per kuriuos buvo renkami parašai prezidento rinkimams, teismas, pranešė žmogaus teisių grupė „Viasna“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 5:48 PM

Kaip pranešė „Viasna“, 15 parų administracinio arešto bausmė skirta partijos „Baltarusijos krikščioniškoji demokratija“ vienam iš lyderių Pavelui Severinecui.

15 parų arešto taip pat skirta neregistruotos socialdemokratų partijos „Narodnaja Hramada“ aktyvistei Olgai Nikolaičik, o 20 parų arešto skirta Svetlanos Tichanovskajos iniciatyvinės grupės nariui Olegui Bobrovskiui.

„Viasna“ informavo, kad virtinei sulaikytųjų skirtos 675–810 Baltarusijos rublių (251–301 euro) baudos.

Sekmadienį Minske ir kituose Baltarusijos miestuose vyko piketai, per kuriuos buvo renkami rinkėjų parašai už pretendentus kandidatuoti į prezidentus.

Didžiausi mitingai sostinėje vyko prie Komarovskio turgaus, kur parašus rinko S. Tichanovskajos, Valerijaus Cepkalos, Nikolajaus Kozlovo, Jurijaus Gubarevičiaus, Viktoro Babarikos ir kitų pretendentų iniciatyvinės grupės.

P. Severinecas, kuris nepriklauso nė vienai iniciatyvinei grupei, aikštėje prie turgaus surengė mitingą, tačiau po jo šis politikas ir virtinė kitų dalyvių buvo sulaikyti.

Kiek vėliau Minsko miesto vykdomojo komiteto Generalinė vidaus reikalų valdyba pranešė, kad „milicijos pareigūnai sulaikė nesankcionuoto renginio organizatorius ir aktyvius dalyvius“, ir pridūrė, kad jų atžvilgiu „vykdomas administracinis procesas“.

Pranešime teigiama, kad „kai kurie piliečiai sulaikomi nepakluso teisėtiems teisėsaugos pareigūnų reikalavimams ir trukdė jų darbui“.

Pagal Baltarusijos įstatymus rengti parašų rinkimo piketus yra leidžiama, tačiau teisių gynėjai praėjusį savaitgalį pranešė, kad buvo suiminėjami juose dalyvavę žmonės.

Praėjusią savaitę Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad neleis šalyje rinkimų laikotarpiu „maidanų“, ir pavedė Minsko merui Anatolijui Sivakui bei teisėsaugos pareigūnams užtikrinti mieste tvarką.

Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina savo ruožtu pareiškė, kad dabartinė prezidento rinkimų kampanija yra pati sunkiausia per šalies istoriją, o dabartinę valdžią esą bando diskredituoti jos oponentai.

Jos nuomone, „nuo pat pirmųjų dienų tikslingai vykdoma kampanija su įstatymų pažeidimais“ dėl dabartinio prezidento A. Lukašenkos diskreditavimo, ir valstybės vadovo priešininkai „jos nė neslepia“.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyks rugpjūčio 9 dieną. Šiuo metu 14 iniciatyvinių grupių renka parašus už pretendentus kandidatuoti į prezidentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?