Berlynas perspėjo Izraelį dėl planų aneksuoti Vakarų Krantą

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas trečiadienį perspėjo Izraelį, kad jo planas aneksuoti dalį Vakarų Kranto pažeistų tarptautinę teisę, tačiau nepasakė, kaip į tai sureaguotų Vokietija ar Europa.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (nuotr.) trečiadienį perspėjo Izraelį, kad jo planas aneksuoti dalį Vakarų Kranto pažeistų tarptautinę teisę, tačiau nepasakė, kaip į tai sureaguotų Vokietija ar Europa.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (nuotr.) trečiadienį perspėjo Izraelį, kad jo planas aneksuoti dalį Vakarų Kranto pažeistų tarptautinę teisę, tačiau nepasakė, kaip į tai sureaguotų Vokietija ar Europa.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2020, 6:06 PM, atnaujinta Jun 11, 2020, 12:23 PM

Šiuos komentarus H. Masas išsakė per vizitą Jeruzalėje – savo pirmąją užsienio kelionę nuo koronaviruso pandemijos pradžios. Viešnagė surengta likus vos kelioms savaitėms iki dienos, kai Izraelis ketina išplėsti savo suverenitetą Vakarų Kranto teritorijoms, kur įsikūrusios žydų nausėdijos, pagal JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlytą kontroversišką Artimųjų Rytų taikos planą.

Aneksijos planą griežtai kritikuoja kai kurios artimiausios Izraelio sąjungininkės, įskaitant Vokietiją. Jų teigimu, pastangos vienašališkai perbraižyti Artimųjų Rytų žemėlapį sužlugdytų visas likusias viltis įkurti Palestinos valstybę, sugyvenančią su Izraeliu.

H. Maasas pažymėjo, kad Vokietija ir Europos Sąjunga siekia aiškumo dėl Izraelio plano, bet pabrėžė, kad Europa laiko potencialią aneksiją nesuderinama su tarptautine teise.

šis sprendinys„Neklijavau jokių kainos etikečių. ES taip pat sutinka siekti dialogo su visomis šio proceso šalimis. Esu čia, Izraelyje, kad gaučiau informacijos apie naujosios vyriausybės planus“, – sakė H. Maasas, šalia stovint izraeliečių užsienio reikalų ministrui Gabi Ashkenazi.

„Tebemanome, kad abiem šalims priimtinas dviejų valstybių sprendinys yra teisingas kelias; kad aneksija nepadidintų tikimybės, jog šis sprendinys bus įgyvendintas“, – pridūrė jis.

Vokietija, viena įtakingiausių Europos valstybių, liepos 1-ąją rotacijos principu perims pirmininkavimą ES ir JT Saugumo Tarybai – tą pačią dieną, kai žydų valstybė gali pradėti įgyvendinti savo planą.

Briuselis taip pat leido suprasti, kad nepritaria aneksijai ir laiko ją neteisėta pagal tarptautinę teisę. Šiuo metu bloko diplomatai mėgina įtraukti į pokalbį izraeliečių pareigūnus ir perduoti jiems žinią, kad vienašališka aneksija neigiamai paveiktų santykius. Vis tik jie nepatikslina, kaip galėtų sureaguoti Europos Sąjunga.

„Leidau suprasti, jog Vokietijos vyriausybė ir jos kolegos iš ES yra labai susirūpinę, nes aneksija gali nulemti, kad dviejų valstybių sprendinys nebebus perspektyvus ir kad einame klaidingu keliu, – pridūrė H. Maasas. – Atėjo laikas diplomatijai ir dialogui.“

Buvęs kariuomenės vadas G. Ashkenazi, savo dabartinį postą gavęs susiformavus naujajai izraeliečių vyriausybei, pareiškė, kad D. Trumpo planas turi tam tikrų privalumų ir suteikia gerą galimybę.

„Planas bus įgyvendinamas atsakingai“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai bus daroma palaikant dialogą su kaimynėmis, tokiomis kaip Jordanija.

H. Maasas taip pat turi susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir gynybos ministru Benny Gantzu. Vėliau trečiadienį Vokietijos diplomatijos vadovas išvyks į kaimyninę Jordaniją, kur susitiks su šios šalies užsienio reikalų ministru ir dalyvaus virtualioje konferencijoje su palestiniečių lyderiais.

JAV plane numatyta, kad Izraelis visam laikui kontroliuos maždaug trečdalį 1967 metais Izraelio užimto Vakarų Kranto, o palestiniečiai turės didesnę autonomiją likusioje teritorijos dalyje. Tačiau palestiniečiai, siekiantys įkurti nepriklausomą valstybę visame Vakarų Krante, atmetė šią iniciatyvą, teigdami, kad ji yra palanki tik Izraeliui.

Jie nutraukė visus ryšius saugumo srityje su žydų valstybe ir sako, kad nebėra įpareigoti vykdyti pasirašytų susitarimų. Šie žingsniai padidino susirūpinimą, kad regioną gali vėl apimti smurtas, jei bus įgyvendinta aneksija. Izraelio gynybos ministras paragino kariuomenę ruoštis potencialiems įnirtingiems palestiniečių protestams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.