Los Andželo oro uoste suimtas įtariamas Kinijos šnipas

Los Andžele šią savaitę buvo suimtas vienas šnipinėjimu įtariamas Kinijos mokslininkas, mėginęs išvykti iš JAV, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Los Andžele šią savaitę buvo suimtas vienas šnipinėjimu įtariamas Kinijos mokslininkas, mėginęs išvykti iš JAV, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Los Andžele šią savaitę buvo suimtas vienas šnipinėjimu įtariamas Kinijos mokslininkas, mėginęs išvykti iš JAV, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-12 16:04

Xin Wangas buvo areštuotas birželio 7 dieną, kai ruošėsi lėktuvu išskristi į Kiniją, bendrame pareiškime pažymėjo JAV prokuratūra San Fransiske ir Federalinių tyrimų biuro (FTB) vietos padalinys.

Pasak pareigūnų, Xin Wangas atvyko į Jungtines Valstijas pernai kovą apsimesdamas medicinos tyrėju, siekiančiu atlikti mokslinių tyrimų Kalifornijos universitete San Fransiske (UCSF).

Tačiau valdžios atstovų teigimu, jis per Muitinės ir sienos apsaugos tarnybos (CBP) agentų apklausą oro uoste prisipažino iš tikrųjų esąs kinų Liaudies išlaisvinimo armijos (LIA) pareigūnas, įdarbintas vienos karinės laboratorijos.

Remiantis teismo dokumentais, Xin Wangas sakė CBP, kad jo viršininkai Kinijoje jam liepė stebėti UCSF laboratorijos išdėstymą ir atsiųsti informacijos, kaip jį atkartoti Kinijoje.

„CBP gavo informacijos, kad Wangas su savimi turėjo UCSF tyrimų [duomenų], kuriuos jis pasiėmė, kad pasidalytų su savo kolegomis LIA; jis elektroniniu paštu išsiuntė tyrimų [duomenis] į savo laboratoriją Kinijoje“, – rašoma pareigūnų pareiškime.

„Wangas panašiai sakė savo vadovaujančiam profesoriui iš UCSF, kad atkartojo dalį profesoriaus darbų savo laboratorijoje Kinijoje“, – pridūrė jie.

Kai kurie UCSF laboratorijos darbai buvo finansuojami iš JAV Sveikatos ir socialinių paslaugų departamento bei Nacionalinių sveikatos institutų, stipendijų, nurodė federaliniai pareigūnai.

Jie pridūrė, kad prieš atvykdamas į oro uostą skrydžiui namo Xin Wangas taip pat ištrynė susirašinėjimo programėlę „WeChat“ savo asmeniniame telefone.

Jam pareikšti kaltinimai dėl vizų klastojimo, o jeigu jo kaltė bus įrodyta, Kinijos piliečiui grės iki 10 metų laisvės atėmimo bei 250 tūkst. dolerių bauda.

Xin Wangas buvo suimtas, pastaraisiais mėnesiais blogėjant Vašingtono ir Pekino santykiams dėl COVID-19 pandemijos ir prekybos klausimų.

Kinija penktadienį paneigė, kad vyras kaip nors prisidėjo prie šnipinėjimo.

„[JAV] sako, kad Wang Xin yra LIA pareigūnas, tačiau, kaip suprantu, jis yra širdies ir kraujagyslių ligų tyrėjas, todėl nematau, kad jis būtų sukėlęs pavojų JAV nacionaliniams interesams ar saugumui“ – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.