Paryžius ruošiasi didelėms eitynėms už rasinį teisingumą

Paryžiuje policija nurodė užsidaryti kai kurioms neseniai leidimą atnaujinti darbą gavusiems restoranams ir parduotuvėms, baiminantis galinčio prasiveržti smurto per šeštadienį planuojamas dideles eitynes, kurių metu bus protestuojama prieš rasizmą ir policijos brutalumą.

 Protestas Paryžiuje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas Paryžiuje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2020, 3:38 PM

Prognozuojama, kad eisena nuo sostinės rytuose esančios Respublikos aikštės ir pagrindinių operos rūmų bus didžiausia iš kelių Prancūzijoje šį savaitgalį organizuojamų demonstracijų, įkvėptų JAV pilietinių teisių judėjimo „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM).

Paryžiaus policijos vadovas nurodė verslininkams ir vietos pareigūnams pašalinti nuo šaligatvių planuojamame demonstracijos maršrute visus daiktus, kure gali būti padegti arba riaušininkų panaudoti prieš policiją.

Eitynės rengiamos, nors Prancūzijoje tebegalioja dėl koronaviruso pandemijos įvestas draudimas didesniems kaip 10 žmonių susirinkimams.

Eiseną Paryžiuje organizuoja aktyvistai, reiškiantys solidarumą su Adama Traore – iš Malio kilusiu juodaodžiu prancūzu, kurio mirties sulaikant policijai 2016 metais priežastys tebėra neaiškios, nors buvo atliktas ne vienas palaikų tyrimas. Protestuotojai ketina reikalauti „teisingumo už Adamą ir visas policijos aukas“.

Jungtinėse Valstijose įsiplieskus dideliems neramumams, išprovokuotiems juodaodžio George'o Floydo mirties dėl šiurkščių policijos veiksmų, Prancūzijoje taip pat buvo surengta keletas demonstracijų, bet jos daugiausiai buvo taikios, nors pavienių susirėmimų su policija pasitaikydavo.

Šeštadienį taip pat planuojami protestai Marselyje, Lione ir kituose Prancūzijos miestuose.

Po G. Floydo mirties gegužės 25-ąją ir daugelyje šalių šio incidento išprovokuotų protestų Prancūzijos vyriausybė patiria didėjantį spaudimą reaguoti į seniai reiškiamus nusiskundimus dėl per didelio policijos smurto, ypač prieš mažumų narius.

Tyrėjai įžvelgė požymių, kad Prancūzijos policija taiko žmonių skirstymą rasiniu pagrindu. Be to, pastaruoju metu buvo pradėta tyrimų dėl rasistinio pobūdžio komentarų, paskelbtų uždarose policininkų grupėse socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „WhatsApp“.

Vidaus reikalų ministras Christophe Castaner šią savaitę pažadėjo kovoti su rasizmu ir paskelbė draudimą pareigūnams taikyti areštuojamiems asmenims kaklo spaudimo metodo. Tačiau prancūzų policijos profsąjungos penktadienį surengė savo demonstracijų, protestuodami dėl kaltinimų rasizmu ir priekaištaudami savo vadams dėl pastarųjų negebėjimo apginti pareigūnų nuo kaltinimų.

Policininkai skundėsi, kad rasistais apšaukiami visi teisėsaugos darbuotojai, nors radikalių pažiūrų pareigūnų yra tik saujelė. Be to, pareigūnai aiškino, kad jiems nepakanka priemonių tvarkytis su smurtaujančiais įtariamaisiais.

Po susitikimo su profesinių sąjungų atstovais Ch. Castaneras penktadienį vakare sakė, kad policija ateityje pradės eksperimentuoti su elektroimpulsiniais prietaisais, nors reiškiama kai kurių nuogąstavimų dėl jų saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?