Šiaurės Korėja įspėjo Pietų Korėją baigti kalbėti „nesąmones“ apie denuklearizaciją

Šiaurės Korėja šeštadienį paskelbė dar vieną tūžmingą pareiškimą prieš Pietų Korėją: šįkart Pchenjanas užsipuolė Seulą dėl šio neva „absurdiškų pareiškimų“ apie įstrigusį dialogą dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ginkluotės.

 Šiaurės Korėja įspėjo Pietų Korėją baigti kalbėti „nesąmones“ apie denuklearizaciją.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėja įspėjo Pietų Korėją baigti kalbėti „nesąmones“ apie denuklearizaciją.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2020, 3:49 PM

Pastaruoju metu iš Pchenjano pasipylė lavina piktų pareiškimų kaimynų iš pietų atžvilgiu. Šiaurės Korėja, be kita ko, kaltina Seulą netrukdant pabėgėliams iš šiaurės leisti į jos teritoriją balionų su lankstinukais, kuriuose kritikuojamas stalinistinės valstybės vadovas Kim Jong Uno.

Naujausias pareiškimas – reakcija į Pietų Korėjos užsienio ministerijos pareigūno pareiškimą, kad Seulas ir toliau „dės pastangas siekiant denuklearizacijos“. Tai užuomina apie seniai įstrigusias JAV ir Šiaurės Korėjos derybas dėl branduolinio nusiginklavimo.

„Tikrai absurdiška girdėti tokias nesąmones iš Pietų Korėjos valdžios, kuri neturi jokios teisės nei aptarinėti, nei kišti savo nosies į (Pchenjano ir Vašingtono) reikalus,“ – sakoma Užsienio reikalų ministerijos Amerikos reikalų departamento generalinio direktoriaus Kwon Jong Guno pareiškime, kuri išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Generalinis direktorius pasmerkė Seulą už bandymą „kištis“ į procesą ir įspėjo, kad „geriau baigti kalbėti nesąmones apie denuklearizaciją“.

Penktadienį Pchenjanas pažėrė aštrios kritikos Jungtinėms Valstijoms. Šis pareiškimas paskelbtas praėjus lygiai dvejiems metams po istorinio viršūnių susitikimo Singapūre, per kurį Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paspaudė vienas kitam ranką.

Penktadienį išplatintas pareiškimas – viena griežčiausių žodinių Pchenjano atakų prieš Vašingtoną pastaraisiais mėnesiais. Jis sustiprino abejones dėl seniai įstrigusio abiejų šalių branduolinių derybų proceso ateities.

Šeštadienį paskelbtame pareiškime Kwon Jong Gunas dar aštriau išsakė šią poziciją. Jis pareiškė, kad Šiaurės Korėja „ir toliau stiprins savo pajėgas, kad įveiktų nuolatines JAV grėsmes“.

Abiejų Korėjos pusiasalio valstybių tarpusavio santykiai pateko aklavietę pernai vasarį, kai žlugo antrasis JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas Hanojuje. Susitikimas buvo nutrauktas nesutarus, ko Pchenjanas galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.