Sidnėjuje vandalai dažais apipurškė dvi britų keliautojo Jameso Cooko statulas

Sidnėjuje vandalams per atskirus incidentus dažais apipurškus dvi britų keliautojo Jameso Cooko statulas, Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos vyriausybės vadovė pirmadienį sakė galvojanti apie griežtesnius įstatymus paminklams apsaugoti.

​Sidnėjuje vandalams per atskirus incidentus dažais apipurškus dvi britų keliautojo Jameso Cooko statulas, Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos vyriausybės vadovė pirmadienį sakė galvojanti apie griežtesnius įstatymus paminklams apsaugoti.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Sidnėjuje vandalams per atskirus incidentus dažais apipurškus dvi britų keliautojo Jameso Cooko statulas, Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos vyriausybės vadovė pirmadienį sakė galvojanti apie griežtesnius įstatymus paminklams apsaugoti.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 1:54 PM, atnaujinta Jun 17, 2020, 3:31 PM

Pasak policijos, dvi moterys buvo apkaltintos, kad vėlai šeštadienį dažais apipurškė J. Cooko statulą miesto centre esančiame Haid Parke. Kita dažais apipurkšta statula stovi rytiniame Randviko priemiestyje; kad ji apgadinta, pastebėta sekmadienio rytą.

Miestai visame pasaulyje imasi šalinti statulas, pradėjusias simbolizuoti kultūrinę ar rasinę priespaudą.

Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian sakė, kad svarstys, ar griežtinti įstatymus prieš vandalizmą.

„Norėčiau, kad nebūtų iki to prieita, ir noriu pabrėžti, kad tik labai, labai mažas gyventojų procentas užsiima tokia veikla; didžioji dauguma mūsų to netoleruoja – mes galvojame, kad tai nepagarbu, kad tai neaustrališka“, – sakė ji.

Šalies ministras pirmininkas Scottas Morrisonas praėjusią savaitę atsiprašė už žodžius, kuriais atmetė raginimus pervardyti jo Kuko rinkimų apygardą Sidnėjuje.

J. Cookas šios apygardos teritorijoje 1770 metais išsilaipino į krantą ir ten vėliau atsirado pirmoji britų kolonija Australijoje.

S. Morrisonas atsiprašė už žodžius, kad Australija buvo kolonizuota be vergovės, kritikams atkreipus dėmesį į tai, kad dešimtys tūkstančių Ramiojo vandenyno pietinės dalies salų gyventojų XIX amžiuje buvo priversti dirbti Australijos cukranendrių plantacijose, o Australijos aborigenai buvo verčiami dirbti už atlyginimus, kurie niekada jiems nebuvo išmokėti.

Dėl statulos Haid Parke nedidelės Žaliųjų partijos 28 metų darbuotoja Xiaoran Shi ir jos įtariama 27 metų bendrininkė Charmaine Morrison-Mills buvo apkaltintos turto gadinimu ir grafičių priemonių turėjimu. Sekmadienį jas Sidnėjaus teismas paleido už užstatą.

Valstijos žaliųjų deputatas Davidas Shoebridge'as, kuriam dirba Xiaoran Shi, sakė žinantis apie pareikštus įtarimus.

„Incidento metu jos nedirbo, [tai] įvyko gerokai po darbo valandų“, – sakoma D. Shoebridge'o pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.