Sudane rastas 1998-aisiais nužudytų šauktinių bendras kapas

Sudano prokuroras pirmadienį paskelbė, kad šalyje rastas šauktinių, kurie 1998-aisiais buvo nužudyti, kai bandė pabėgti iš vienos karinės stovyklos, bendras kapas.

​Sudano prokuroras pirmadienį paskelbė, kad šalyje rastas šauktinių, kurie 1998-aisiais buvo nužudyti, kai bandė pabėgti iš vienos karinės stovyklos, bendras kapas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Sudano prokuroras pirmadienį paskelbė, kad šalyje rastas šauktinių, kurie 1998-aisiais buvo nužudyti, kai bandė pabėgti iš vienos karinės stovyklos, bendras kapas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 4:46 PM

Šiuos nužudymus Ailafūno karinėje stovykloje tyręs komitetas „išklausęs liudininkų pasakojimus per pastarąsias keturias dienas surado bendrą kapą“, sakė prokuroras Tagelsiras al Hebras, nepateikdamas detalių dėl surastų nužudytų žmonių skaičiaus.

„Kapas buvo iškastas, ir dabar komitetas tęs darbą su teismo medicinos pareigūnais ir studijuos įrodymus“, – sakė tyrimo komiteto narys Waelis Ali Saeedas.

Valdant dabar jau nušalintam prezidentui Omarui al Bashirui, į pietryčius nuo sostinės Chartumo esančioje Ailafūno karinėje stovykloje buvo mokomi nauji šauktiniai.

1998 metais šauktinių grupė bandė pabėgti iš šios bazės musulmonų Id al Adhos šventei, bet visi jie buvo nužudyti.

Sudano vyriausybė tuo metu sakė, kad 55 iš bazės pabėgę jauno amžiaus šauktiniai nuskendo, kai jų perpildyta valtis apvirto Mėlynojo Nilo upėje.

Opozicijos grupės kaltino Chartumo vyriausybę nužudžius tuos žmones ir skelbė, kad nužudytųjų yra daugiau kaip 100.

Daug sudaniečių šeimų pranešė, kad jų sūnūs dingo, o palaikai taip ir nebuvo surasti.

Valdant O. al Bashirui karinė tarnyba būdavo privaloma, šauktiniai turėdavo dalyvauti pilietiniame kare su sukilėliais naftos turtingame pietiniame regione, kuris 2011 metais atsiskyrė.

Sudano kariškiai 2019 metų balandį nušalino O. al Bashirą po masinių protestų prieš 30 metų trukusį jo valdymą, kuriuos išprovokavo didelis būtiniausių prekių pabrangimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.