Aukšto rango Rusijos mokslininkas apkaltintas šnipinėjimu Kinijai, sako jo advokatas

Rusijoje vienas mokslininkas, besispecializuojantis Arkties regiono tyrimuose, buvo apkaltintas valstybės išdavyste, nes jis esą perdavė valstybės paslapčių Kinijai, pirmadienį pranešė jo advokatas.

 Rusijoje vienas mokslininkas, besispecializuojantis Arkties regiono tyrimuose, buvo apkaltintas valstybės išdavyste, nes jis esą perdavė valstybės paslapčių Kinijai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijoje vienas mokslininkas, besispecializuojantis Arkties regiono tyrimuose, buvo apkaltintas valstybės išdavyste, nes jis esą perdavė valstybės paslapčių Kinijai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 12:39 PM

Sankt Peterburge įsikūrusios Arkties mokslų akademijos prezidentas Valerijus Mitko laikomas namų arešte nuo vasario, kai jam buvo pareikšti kaltinimai, nors apie jo suėmimą viešai buvo paskelbta tik pastaruoju metu, pareiškė advokatas Ivanas Pavlovas.

Pasak I. Pavlovo, Federalinė saugumo tarnyba (FSB) kaltina 78 metų V. Mitko įslaptintos informacijos perdavimu Pekinui per dažnas keliones į Kiniją, kur mokslininkas skaitydavo paskaitas.

V. Mitko liepta nepalikti namų iki spalio mėnesio, informavo teisininkas.

Jei mokslininkas bus pripažintas kaltu dėl išdavystės, jam grės iki 20 metų laisvės atėmimo. Pats V. Mitko tvirtina esąs nekaltas.

Sankt Peterburgo Dzeržinskio rajono teismo atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad įtariamajam skirtas namų areštas, tačiau atsisakė pateikti išsamesnių komentarų apie bylą, pabrėžęs, kad ji yra įslaptinta.

I. Pavlovas patikino, kad jo klientas į Kiniją keliaudavo tik pasiėmęs dokumentų, susijusių su jo tyrimais ir paskaitomis.

Tyrėjai nepatikslino, kokios informacijos V. Mitko galėjo perduoti Kinijai, pridūrė advokatas.

Šaltiniai Rusijos naujienų agentūroms TASS ir „Interfax“ sakė, kad mokslininkas pasidalino duomenimis apie priemones povandeniniams laivams aptikti.

Keletas rusų tyrėjų anksčiau jau buvo nuteisti dėl išdavystės ar šnipinėjimo, nors jų bylos yra prieštaringai vertinamos.

Rusijos Arktis yra vis gyvybiškai svarbi ekonominė ir karinė strateginė zona, o Maskva pažadėjo investuoti daug lėšų į šį regioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.