Burundyje prisaikdintas naujasis prezidentas Evariste Ndayishimiye

Neseniai išrinktas Burundžio prezidentas Evariste Ndayishimiye ketvirtadienį buvo prisaikdintas per spalvingą ceremoniją, perėmęs sunkumų patiriančios valstybės vairą, netikėtai mirus jo pirmtakui.

 Burundyje prisaikdintas naujasis prezidentas Evariste Ndayishimiye.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Burundyje prisaikdintas naujasis prezidentas Evariste Ndayishimiye.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2020, 4:39 PM

Sostinės Gitegos stadione, kur buvo susirinkusi identiškai apsirengusių žmonių minia, E. Ndayishimiye pažadėjo „visas jėgas skirti valstybės svarbiausiųjų interesų gynybai, taip pat užtikrinti Burundžio žmonių tautinę vienybę bei darną, taiką ir socialinį teisingumą“.

Jam pasirašius pasižadėjimą septynių Konstitucinio Teismo narių akivaizdoje, nuskambėjo 21 ginklo šūviai, o paskui naujasis valstybės vadovas apėjo stadioną, jį sveikinant džiūgaujančiai miniai.

Prieš duodamas priesaiką, E. Ndayishimiye atsiklaupė priešais katalikų, anglikonų, evangelikų ir musulmonų religinius lyderius, kurie pasimeldė už naująjį prezidentą.

„Supraskite, kad esate Dievo sūnus, todėl turite atnešti taiką burundiečiams. Jūs žinote, kaip mums to reikia“, – sakė Gitegos katalikų arkivyskupas Simonas Ntamwana.

„Grąžinkite į mūsų šalį stovyklose gyvenančius pabėgėlius; sugrąžinkite tremtyje esančius intelektualus, kad jie galėtų prisidėti prie mūsų šalies plėtros; atnaujinkite ryšius su tarptautine bendruomene, kad ji galėtų padėti mums tobulėti“, – paragino dvasininkas.

Vyriausybė pranešė, kad ankstesnis valstybės vadovas Pierre'as Nkurunziza, kurio 15 metų trukusį valdymą neretai lydėdavo neramumai, praėjusią savaitę mirė nuo širdies smūgio.

Jo sprendimas 2015 metais siekti trečiosios kadencijos išprovokavo protestus ir nesėkmingą perversmą. Per įsiplieskusį smurtą žuvo mažiausiai 1 200 žmonių, o dar maždaug 400 tūkst. buvo priversti pabėgti iš šalies.

Jungtinių Tautų tyrėjai nurodo, kad laikotarpiu po 2015 metų šalies struktūros tikriausiai buvo atsakingos už daugybę žmogaus teisių pažeidimų, tokių kaip neteisminės egzekucijos, savavališki areštai, pagrobimai, kankinimas ir seksualinė prievarta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.