Kinija prieš pusantrų metų areštuotus du kanadiečius apkaltino šnipinėjimu

Kinija oficialiai apkaltino šnipinėjimu du prieš pusantrų metų per Pekino ir Otavos ginčą areštuotus kanadiečius, penktadienį pranešė pareigūnai.

Kanadiečiai buvo sulaikyti netrukus po to, kai Kanadoje pagal JAV orderį buvo areštuota kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovė ir įmonės įkūrėjo dukra Meng Wanzhou.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kanadiečiai buvo sulaikyti netrukus po to, kai Kanadoje pagal JAV orderį buvo areštuota kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovė ir įmonės įkūrėjo dukra Meng Wanzhou.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-19 08:48, atnaujinta 2020-06-19 10:02

Kanadiečiai buvo sulaikyti netrukus po to, kai Kanadoje pagal JAV orderį buvo areštuota kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovė ir įmonės įkūrėjo dukra Meng Wanzhou.

Aukščiausiasis liaudies prokuroras sakė, kad prokuratūra pradėjo buvusio diplomato Michaelo Kovrigo ir verslininko Michaelo Spavoro, „įtariamų užsienio šnipinėjimu“ ir „valstybės paslapčių perdavimu“, baudžiamąjį persekiojimą.

Kaltinimai pareikšti kelios savaitės po svarbaus sprendimo Meng Wanzhou byloje: kanadiečių teisėjas nusprendė, kad procedūros dėl jos išdavimo Jungtinėms Valstijoms tęsis.

JAV nori teisti Meng Wanzhou dėl kaltinimų, susijusių su įtarimais, kad „Huawei“ pažeidė Amerikos sankcijas Iranui.

Diplomatiniai Kanados ir Kinijos santykiai dėl šių areštų pašlijo ir tai pakenkė prekybai tarp šių šalių.

Kinijos ambasada Otavoje apkaltino JAV bandymu sužlugdyti „Huawei“, be to, Kinija blokavo milijardų dolerių vertės Kanados žemės ūkio produktų eksportą.

M. Kovrigo ir M. Spavoro areštus devynios dienos po Meng Wanzhou sulaikymo daugelis vadina Kinijos kerštu.

Meng Wanzhou yra paleista už užstatą ir gyvena didžiuliame name Vankuveryje, o kanadiečiai Kinijoje tebėra sulaikyti. Kas mėnesį vykdavę konsuliniai vizitai pas M. Kovrigą ir M. Spavorą buvo sustabdyti Kinijoje kilus naujojo koronaviruso protrūkiui, balandį sakė Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

Kilus susirūpinimui dėl sulaikytų kanadiečių gerovės, Kinijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad jų sveikata gera ir kad jie laikomi objekte, kuris yra „regione, nelabai paveiktame COVID-19“.

J. Trudeau tvirtino, kad Meng Wanzhou likimą turi spręsti teismai. Gegužės mėnesį jis skundėsi, kad Kinija, „regis, nesupranta“ nepriklausomų teismų prasmės.

Meng Wanzhou byloje dabar prasideda antra fazė, kurios grafikas dar nenustatytas. Jos metu gynyba ginčys Meng Wanzhou arešto teisėtumą, o tolesni posėdžiai tikėtini rugsėjo mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.