Turkijos Konstitucinis Teismas: kurdų lyderio kalinimu pažeidžiamos jo teisės

Ilgu kurdų politiko Selahattino Demirtaso kalinimu pažeidžiamos jo teisės, sakoma penktadienį paskelbtoje Turkijos Konstitucinio Teismo nutartyje.

​Ilgu kurdų politiko Selahattino Demirtaso kalinimu pažeidžiamos jo teisės, sakoma penktadienį paskelbtoje Turkijos Konstitucinio Teismo nutartyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Ilgu kurdų politiko Selahattino Demirtaso kalinimu pažeidžiamos jo teisės, sakoma penktadienį paskelbtoje Turkijos Konstitucinio Teismo nutartyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-19 12:40

Buvęs kandidatas į prezidentus S. Demirtasas, nuolatinis Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galvos skausmas, yra kalinamas nuo 2016-ųjų lapkričio.

Jam gresia iki 142 metų laisvės atėmimo, jei jis svarbiausioje, dar nebaigtoje nagrinėti byloje bus nuteistas už ryšius su kurdų kovotojais.

Tačiau Konstitucinis Teismas nusprendė, kad buvo pažeista S. Demirtaso teisė į laisvę ir saugumą. Nutartis skelbiama oficialiajame vyriausybės laikraštyje.

Teismas taip pat nurodė sumokėti 50 tūkst. Turkijos lirų (6,5 tūkst. eurų) kompensaciją.

Nors S. Demirtaso advokatai reikalavo nedelsiant jį paleisti, neaišku, ar jis išeis į laisvę.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) dar 2018 metų lapkritį paragino paleisti kurdų politiką, bet Turkijos teismas vėliau tais pačiais metais paliko jį už grotų.

2019-ųjų rugsėjį teismas nusprendė, kad S. Demirtasas turėtų būti paleistas, bet to nebuvo padaryta dėl 2018 metais jam skirtos daugiau kaip ketverių metų įkalinimo bausmės už „teroristinę propagandą“.

47 metų S. Demirtasas anksčiau vadovavo prokurdiškai kairiosios pakraipos Liaudies demokratijos partijai (HDP) ir buvo tarp kelių partijos pareigūnų, sulaikytų po nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti valstybės perversmą.

R. T. Erdogano kritikai sako, kad griežtų priemonių kampanija, pradėta po bandymo 2016 metais jį nuversti, buvo naudojamasi kaip pretekstu politiniams oponentams ir pilietinės visuomenės aktyvistams pašalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.