Už vasaros stovyklą sumokėję tėvai net neįtarė, kur išleido vaikus: pasiaiškinti neketina nė mokykla

Tai nėra tokios vasaros atostogos, kurias įsivaizdavo šie vaikai. Vietoj įprastinių pramogų, tokių kaip vaikščiojimas į zoologijos sodą ar įvairūs žaidimai, didelė dalis vaikų Turkmėnijoje praleidžia laisvą laiką rinkdami bulves lauko fermose.

Tai nėra tokios vasaros atostogos, kurias įsivaizdavo šie vaikai. Vietoj įprastinių pramogų, tokių kaip vaikščiojimas į zoologijos sodą ar įvairūs žaidimai, didelė dalis vaikų Turkmėnijoje praleidžia laisvą laiką rinkdami bulves lauko fermose.<br>AKG images/Scanpix nuotr.
Tai nėra tokios vasaros atostogos, kurias įsivaizdavo šie vaikai. Vietoj įprastinių pramogų, tokių kaip vaikščiojimas į zoologijos sodą ar įvairūs žaidimai, didelė dalis vaikų Turkmėnijoje praleidžia laisvą laiką rinkdami bulves lauko fermose.<br>AKG images/Scanpix nuotr.
Medvilnės rinkimas šalyje yra sena Turkmėnijos tradicijų ir priverstinio darbo rūšių.<br>Mary Evans Picture Library/Scanpix nuotr.
Medvilnės rinkimas šalyje yra sena Turkmėnijos tradicijų ir priverstinio darbo rūšių.<br>Mary Evans Picture Library/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2020, 6:29 AM

Vaikų tėvai teigia, kad jie net nenumanė, kad sumokėdami dideles sumas už vasaros stovyklas, jų mažieji bus priversti dirbti valstybiniuose laukuose.

Šalies Lebapo regione gyvenantys tėvai pasakojo, kad už stovyklas sumokėjo 75 eurus, o vaikams buvo pažadėtos įvairios pramogos, tokios kaip teatrai, parodų ir zoologijos sodų lankymai ar sportinės pramogos.

Tai Turkmėnijoje yra ženklūs pinigai, nes šioje šalyje vidutinis mėnesio atlyginimas siekia 356 eurus.

Šalyje žmonės kenčia nuo nepritekliaus, kylančio nedarbo, o tokios situacijos vaikų tėvams kelia tik dar didesnį galvos skausmą.

„Sumokėjome tą mokestį už 20 dienų paketą, kuriame turėjo būti įskaičiuotas ir maitinimas dieną bei vakare“, – kalbėjo vieno iš vaikų tėvas.

Tačiau nei maisto, nei žadėtųjų pramogų ar smagaus laiko vaikai niekad nesulaukė.

Mokyklų atstovai nepaaiškino, kodėl mažieji vežami dirbti į bulvių laukus, o jų tėvai jaučiasi apkvailinti, kad sumokėjo už neegzistuojančias stovyklas.

„Mokyklos administracija mums pasakė, kad jie išleido šiuos pinigus statybinėms medžiagoms renovuoti mokyklą“, – pasakojo vieno mokinio tėvai.

Jie bijo rašyti oficialų skundą ar kritikuoti tai, kokioje situacijoje atsidūrė jų vaikai, nes šioje Centrinės Azijos šalyje valdžia netoleruoja kritikos.

Pasak kai kurių Lebape gyvenančių tėvų, kiekvieną rytą vaikai būdavo išvežami į ūkius ir dirbdavo iki 15 valandos dienos.

Mokiniai, kurių amžius svyravo nuo 9 iki 17 metų, net negaudavo jokių maisto davinių ar vandens.

„Vaikai skundžiasi, kad jie yra priversti dirbti ir negauna jokio maisto. Maisto ir vandens jie pasiima iš namų. Tačiau kai oras lauke įkaista iki 40 laipsnių Celsijaus vanduo pasidaro toks šiltas, kad jo nebeįmanoma gerti“, – apie nepavydėtiną vaikų padėtį kalbėjo tėvai.

„Kai kurie ūkininkai vaikams patys duoda maisto ar vandens“, – pridėjo padėtimi nepatenkinti tėveliai.

Moksleiviai dažniausiai dirba ūkiuose, kurie priklauso Turkmėnijos vyriausybei. Retsykiais jie atvežami darbuotis į privačius ūkius.

Nėra aišku kiek vaikų vasarai atlieka tokius darbus nežmogiškomis sąlygomis, o vyriausybė neatsakinėja į nevalstybinių žiniasklaidos priemonių klausimus.

Biratos miesto moksleiviai, kurie mokosi 3-9 klasėse taip dirbs iki liepos mėnesio pradžios, kuomet baigsis bulvių nurinkimo sezonas.

Nors Turkmėnijos įstatymai draudžia vaikų darbą, tačiau žmogaus teisių specialistai šalyje sako, kad vaikai dažnai vežami nurinkinėti įvairiausio derliaus per mokslo metus.

Šalies valdžia dažnai verčia privataus sektoriaus darbuotojus ar net karius prisidėti prie derliaus nurinkimo, ypač kuomet vyksta medvilnės nurinkimo sezonas.

Tokia valdžios veika pykdo tarptautines, žmogaus teises ginančias organizacijas, kurios tokį elgesį vadina netoleruotinu.

Turkmėnija, kurioje gyvena daugiau nei 6 milijonai gyventojų, yra 9 vietoje pasaulyje pagal medvilnės išgavimo kiekį.

Parengta pagal „Radio Free Europe“/„Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.