EP ragina greičiau atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje

Būtina atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje ir stiprinti jai priklausančių šalių tarpusavio pasitikėjimą, penktadienį pareiškė Europos Parlamentas.

Būtina atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje ir stiprinti jai priklausančių šalių tarpusavio pasitikėjimą, penktadienį pareiškė Europos Parlamentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Būtina atkurti laisvą judėjimą Šengeno erdvėje ir stiprinti jai priklausančių šalių tarpusavio pasitikėjimą, penktadienį pareiškė Europos Parlamentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 10:59 PM

Didele balsų dauguma priimtoje rezoliucijoje (520 už, 86 prieš, 59 susilaikė) europarlamentarai pareiškė susirūpinimą dėl poveikio gyventojams ir verslui, daugeliui ES šalių įvedus patikras ar apribojimus pasienyje. Jie pabrėžia, kad laisvas judėjimas Šengeno erdvėje yra vienas iš pagrindinių Europos vienijimosi pasiekimų, todėl siekiant užtikrinti ES ekonomikos atsigavimą po pandemijos, būtina jį atkurti greitai, koordinuotai ir iki galo.

Europarlamentarai ragina parengti Šengeno erdvės atkūrimo planą, kuris leistų užtikrinti, kad laikini ribojimai netaptų pusiau nuolatiniais. Taip pat siūloma parengti nenumatytų atvejų planą, skirtą situacijai, jei prasidėtų antroji viruso banga, praneša EP biuras Lietuvoje. Kartu EP ragina stiprinti ES valstybių tarpusavio pasitikėjimą ir šiuo tikslu parengti Šengeno erdvės valdymo reformą.

Europarlamentarai taip pat prašo sustiprinti pastangas plėsti Šengeno erdvę, kad prie jos galėtų prisijungti Bulgarija, Rumunija ir Kroatija. Be jų, Šengeno erdvei iš ES narių nepriklauso Kipras ir Airija, o keturios ES nepriklausančios šalys – Islandija, Norvegija, Šveicarija ir Lichtenšteinas – yra prisijungusios prie Šengeno erdvės. Šią savaitę minimos 35-osios Šengeno susitarimo metinės – 1985 m. birželio 14 d. Šengene (Liuksemburge) pasirašytas susitarimas panaikinti ES vidaus sienų kontrolę.

„Nors sulaukiame džiugių žinių, kad vis daugiau valstybių atšaukia apribojimus pasienyje, tai toli gražu nėra daroma tinkamai. Kol Šengeno erdvė neveiks visavertiškai, neturėsime esminio ekonomikos atsigavimo ramsčio“, – pažymėjo EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto pirmininkas ir pranešėjas Juanas Fernando López Aguilaras (Socialistai ir demokratai, Ispanija).

ES valstybės jau ėmėsi atšaukti laikinąsias patikras ir kelionių apribojimus, įvestus per COVID-19 pandemiją. Europos Komisija pateikė rekomendaciją iki 2020 m. birželio 15 d. panaikinti vidaus sienų kontrolę, taip pat pristatė internetinę platformą „Re-open EU“, kurioje keliautojai gali rasti naujausią informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.