Vokietijoje dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui suimtas gydytojas siras

Vienas Vokietijoje gyvenantis gydytojas siras suimtas dėl įtariamų nusikaltimų žmonijai, padarytų savo gimtojoje karo draskomoje šalyje, pirmadienį informavo prokurorai.

 Vokietijoje dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui suimtas gydytojas siras.  <br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Vokietijoje dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui suimtas gydytojas siras.  <br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2020, 2:35 PM

Įtariamasis, įvardytas kaip Alaa M. (Ala M.), kaltinamas „areštuoto asmens kankinimu bent dviem atvejais“ 2011 metais Sirijos žvalgybos tarnybų valdomame kalėjime Chomso mieste, nurodoma vokiečių federalinių prokurorų pareiškime.

Dokumente sakoma,  kad Alaa M. buvo iškviestas padėti vienam vyrui, patyrusiam epilepsijos priepuolį, kai šis asmuo buvo sulaikytas dėl dalyvavimo protesto akcijoje.

Tuomet gydytojas ėmė mušti tą vyrą plastikiniu vamzdžiu. „Netgi jam pargriuvus Alaa M. nesiliovė jo mušęs ir dar pradėjo spardyti nukentėjusįjį“, – teigiama pareiškime.

Manoma, jog kitą dieną Alaa M. ir dar vienas gydytojas vėl sumušė kitą auką, vėliau mirusią, nors to asmens mirties priežastis lieka neaiški.

2015 metų viduryje Alaa M. išvyko iš Sirijos ir persikėlė į Vokietiją, kur taip pat dirbo gydytoju.

Sirijos pilietinis karas, prasidėjęs brutaliu antivyriausybinių protestų slopinimu, nusinešė jau daugiau kaip 380 tūkst. gyvybių, o dar beveik pusę visų šalies gyventojų privertė palikti savo namus.

Iš Jungtinės Karalystės padėtį karo draskomoje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) apskaičiavo, kad mažiausiai 100 tūkst. žmonių mirė nuo kankinimo ar dėl siaubingų sąlygų vyriausybiniuose kalėjimuose.

Balandį Vokietijoje buvo iškelta pirmoji tarptautinė byla dėl valstybės remiamo kankinimo, kuriuo kaltinama B. al Assado vyriausybė.

Du kaltinamieji šioje byloje teisiami visuotinės jurisdikcijos principu, leidžiančiu užsienio valstybei patraukti baudžiamojon atsakomybėn nusikaltimų žmoniškumui padariusius asmenis.

Nuo konflikto pradžios Vokietija priėmė daugiau nei 700 tūkst. pabėgėlių sirų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?