Rusijoje dėl šnipinėjimo nuteistas amerikietis P. Whelanas nuosprendžio neskųs

​Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, šį mėnesį Rusijoje nuteistas dėl šnipinėjimo, apeliacijos neteiks ir vietoje to tikisi būti iškeistas per apsikeitimą kaliniais, antradienį naujienų agentūroms sakė jo advokatas.

​Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, šį mėnesį Rusijoje nuteistas dėl šnipinėjimo, apeliacijos neteiks ir vietoje to tikisi būti iškeistas per apsikeitimą kaliniais, antradienį naujienų agentūroms sakė jo advokatas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, šį mėnesį Rusijoje nuteistas dėl šnipinėjimo, apeliacijos neteiks ir vietoje to tikisi būti iškeistas per apsikeitimą kaliniais, antradienį naujienų agentūroms sakė jo advokatas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-23 13:53

„P. Whelanas neteiks apeliacijos. Jis netiki Rusijos teisingumu, – agentūrai „Interfax“ sakė advokatas Vladimiras Žerebenkovas. – Jis tikisi, kad greitu laiku bus iškeistas į JAV nuteistus rusus.“

50 metų P. Whelanas, kuris taip pat turi Didžiosios Britanijos, Kanados ir Airijos pilietybes, nepaisant diplomatinių protestų praėjusią savaitę buvo nuteistas 16 metų kalėti griežto režimo kolonijoje. Pasak advokato, birželio 15 dieną priimtas nuosprendis įsigalios birželio 26-ąją.

P. Whelano teismas pablogino Maskvos santykius su Vašingtonu ir pakurstė spėliones dėl galimo jo iškeitimo į JAV sulaikytus rusus, įskaitant pilotą Konstantiną Jarošenką, įkalintą dėl kaltinimų narkotikų kontrabanda, ir prekeivį ginklais Viktorą Butą.

„Žinome, kad vyksta derybos, visi užkulisiuose kalba apie jas, bet mes patys jose nedalyvaujame“, – agentūrai „RIA Novosti“ sakė V. Žerebenkovas.

Pasak jo, apsikeitimo detalės paaiškės „tik pasiekus susitarimą“.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas nekomentavo P. Whelano galimo iškeitimo į JAV kalėjimuose laikomus rusus.

„Mes Kremliuje neužsiimame užsienio piliečių keitimu į RF piliečius. Tuo užsiima kitos institucijos“, – antradienį sakė jis. – Čia – be komentarų.“

Amerikietis, kuris buvo laikomas viename Maskvos kalėjime nuo jo arešto 2018 metų gruodį, viso už uždarų durų vykusio teismo proceso metu tvirtino, kad yra nekaltas dėl valstybės paslapčių gavimo.

Iki arešto P. Whelanas vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Jis tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Jungtinės Valstijos pasmerkė P. Whelano sulaikymą ir sakė, jog nepakanka įrodymų laikyti jį suimtą.

Amerikietis tvirtino, kad incidentas, dėl kurio jis yra kaltinamas, buvo specialiai inscenizuotas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pasmerkė verdiktą ir pareikalavo Rusijos nedelsiant paleisti P. Whelaną, o JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Sullivanas sakė, kad teismas buvo neteisingas ir neskaidrus.

Paulo brolis Davidas Whelanas prieš teismą sakė, jog šeima tikisi, kad nuteisimas sudarys sąlygas Rusijai ir JAV „iš karto pradėti svarstyti Paulo paleidimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.