Kongo DR skelbia Ebolos protrūkio pabaigą šalies rytuose

Kongo Demokratinės Respublikos vyriausybė ketvirtadienį oficialiai paskelbė 2018 metų rugpjūtį rytinėje šalies dalyje prasidėjusios ir 2 277 gyvybes nusinešusios Ebolos karštligės epidemijos protrūkio pabaigą.

 Kongo DR skelbia Ebolos protrūkio pabaigą šalies rytuose.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kongo DR skelbia Ebolos protrūkio pabaigą šalies rytuose.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 4:12 PM

Šis protrūkis buvo „ilgiausias, sudėtingiausias ir pražūtingiausias“ per Kongo Demokratinės Respublikos 60 metų istoriją, nurodė sveikatos ministras Eteni Longondo.

Pagal mastą protrūkis nusileido tik 2013–2016 metų Ebolos protrūkiui Vakarų Afrikoje, per kurį mirė 11,3 tūkst. žmonių.

Epidemijai atslūgus, birželio 1 dieną Kongo DR buvo pranešta apie naują karštligės protrūkį šalies šiaurės vakarinėje dalyje. Tai jau 11-as protrūkis nuo 1976 metų, kai pirmą kartą buvo nustatytas šis susirgimas.

Oficialiai protrūkio pabaiga skelbiama, kai per 42 dienas nebūna registruota jokių naujų užsikrėtimo atvejų. Šis laikotarpis yra dvigubai ilgesnis už hemoraginės karštinės mikrobų inkubacinį laikotarpį.

Likus vos trims dienoms iki oficialios protrūkio šalies rytinėje dalyje pabaigos balandį, buvo pranešta apie naują Ebolos karštligės atvejį, todėl laikotarpį, kai neregistruojama naujų atvejų, teko vėl pradėti skaičiuoti nuo gegužės 14 dienos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) džiaugsmingai sutiko ketvirtadienio pranešimą.

„Ebolos protūkis KDR BAIGĖSI! PSO sveikina visus, prisidėjusius prie šio sunkaus ir dažnai pavojingo darbo, kad šis beveik 2 metus trukęs protrūkis baigtųsi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė organizacija.

PSO 2019 metų liepą dėl šios epidemijos paskelbė tarptautinio masto visuomenės sveikatos ekstremalią situaciją – tokiu žingsniu siekta paspartinti tarptautinį atsaką į protrūkį, atsižvelgiant į tai, kad Ebolos protrūkio židinys kilo visai netoli Ugandos ir Ruandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.