Estijos finansų ministras reikalauja prezidentės nušalinimo

Estijos finansų ministras Martinas Helme pareikalavo atstatydinti prezidentę Kersti Kaljulaid, atsisakiusią pasirašyti parlamento priimtas diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas.

 Estijos finansų ministras Martinas Helme pareikalavo atstatydinti prezidentę Kersti Kaljulaid (nuotr.)<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Estijos finansų ministras Martinas Helme pareikalavo atstatydinti prezidentę Kersti Kaljulaid (nuotr.)<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-26 09:04

„Įstatymų veto politinių argumentų pagrindu nėra tarp jos teisių“, – sakė ministras, kurį ketvirtadienį citavo laikraštis „Postimees“.

„Ji nuolat tai daro ir tai reiškia, kad ji piktnaudžiauja valdžia bei pažeidinėja konstituciją. Už šiuos du dalykus ji turi būti nušalinta nuo pareigų“, – sakė finansų ministras, kuris priklauso kraštutinių dešiniųjų euroskeptiškai Estijos konservatorių liaudies partijai (EKRE).

Prezidentės argumentus jis pavadino „vaivorykštiniu politiniu aktyvizmu“.

„Kadangi ji tai daro apsimesdama, kad priežastis ne politinė, o konstitucinė, ji tampa melage, o pagal jai labai brangių atvirų ir tolerantiškų visuomenių kultūrą tai yra priežastis atsistatydinti“, – pareiškė M. Helme.

Ketvirtadienį K. Kaljulaid atsisakė pasirašyti parlamento priimtas diplomatinės tarnybos įstatymo pataisas, nes jos, pasak prezidentės, prieštarauja konstitucijai, numatydamos socialines garantijas diplomatų sutuoktiniams pagal šeimos įstatymą, bet ne partneriams, įregistruotiems pagal partnerystės įstatymą dėl tos pačios lyties asmenų šeimų.

M. Helme pažymėjo, kad prezidentė nepasirašė įstatymo, iš kurio parlamentas „sąmoningai, remdamasis vertybėmis, išbraukė Įstatymo dėl partnerystės nuostatas“, pademonstruodamas „teisėtą politinę valią“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.