Airijos naujuoju premjeru išrinktas „Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas

Airijos centro dešiniosios partijos „Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas šeštadienį buvo išrinktas naujuoju šalies premjeru per parlamento ypatingąjį posėdį ir perėmė postą iš lig šiol vyriausybei vadovavusio Leo Varadkaro.

Dvi partijos dalinsis premjero postą rotacijos principu. Pranešama, kad pirmas postą užims „Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas (nuotr.), o tada jį perims L. Varadkaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dvi partijos dalinsis premjero postą rotacijos principu. Pranešama, kad pirmas postą užims „Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas (nuotr.), o tada jį perims L. Varadkaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2020, 2:27 PM, atnaujinta Jun 27, 2020, 8:00 PM

Po vasarį įvykusių rinkimų kelis mėnesius tęsėsi derybos dėl vyriausybės suformavimo, kurias šią savaitę vainikavo koalicijos susitarimas tarp „Fiana Fail“, buvusios jos aršios varžovės „Fine Gael“ ir Žaliųjų partijos.

Koalicijos sutartis numato, kad „Fiana Fail“ ir „Fine Gael“ dalinsis premjero postą rotacijos principu – pirmiausiai vyriausybei vadovaus M. Martinas, o vėliau į premjero postą sugrįš L. Varadkaras.

„Būti išrinktam dirbti laisvos respublikos Taoiseach [ministru pirmininku] yra vienas didžiausių pagerbimų, kokį kas nors gali gauti“, – parlamentui sakė M. Martinas.

Pasak jo, šiuo metu didžiausia Airijai iškilusi problema – koronaviruso pandemijos poveikis.

„Tuo pat metu žinome, kad esama kitų didžių iššūkių, su kuriais susidūrėme prieš pandemiją ir kurie lieka neatremti“, – pridūrė išrinktasis premjeras.

Tarp šių iššūkių M. Martinas paminėjo įperkamo būsto stygių, ilgas eiles ligoninėse ir klimato kaitą.

Airijai taip pat gresia smūgis ekonomikai potencialaus „Brexito“ be sutarties atveju.

Airijos prezidentas Michaelas Higginsas vėliau įteikė 59 metų politikos veteranui ministro pirmininko antspaudą.

M. Martinas vėliau šeštadienį turėtų paskelbti savo naujo ministrų kabineto sudėtį.

Jie perėmė postą iš centro dešiniosios „Fine Gael“ lyderio L. Varadkaro po Airijos dviejų pagrindinių partijų istorinio susitaikymo, užbaigusio dešimtmečius trukusią politinę priešpriešą.

L. Varadkaras sakė, kad koalicijos sutartis reiškia, jog „pilietinis karas mūsų parlamente šiandien baigiasi“.

„Dvi didžios partijos susivienija su kita didžia partija – Žaliųjų partija – kad pasiūlytų, ko reikia šiai šaliai: stabilią vyriausybę dėl geresnės mūsų šalies ir geresnio pasaulio“, – pridūrė pasitraukiantis premjeras.

Pagal susitarimą „Fine Gael“ premjero postą atgaus 2022 metų pabaigoje.

„Sinn Fein“ – atribota

Dviem centro dešinės partijoms buvo reikalinga žaliųjų parama, kad koalicija užsitikrintų veikiančią daugumą 160 vietų Airijos parlamente. Visos kartu jos kontroliuos 85 mandatus.

Per vasarį vykusius rinkimus „Fianna Fail“ gavo daugiausiai vietų – 38. Tuo metu „Fine Gael“ užsitikrino 35, o žalieji – 12 vietų.

Žaliųjų partijos lyderis Eamonas Ryanas kalbėjo apie koalicijos laukiančius „sudėtingus sprendimus“, ypač ekonomikos srityje.

Pažymėtina, kad ši politinė sutartis atribojo nuo valdžios kairiojo sparno respublikonų partiją „Sinn Fein“.

Anksčiau nereikšmingą politinį vaidmenį atlikusi „Sinn Fein“, istoriškai siejamos su sukarinta Airijos respublikonų armija (IRA), per rinkimus gavo 24,5 proc. pirmumo balsų ir užsitikrino parlamente 37 vietas, tapdama antrąja pagal dydį parlamento partija. Prognozuojama, kad ji taps pagrindine opozicijos partija.

Koalicijos sutartis supykdė „Sinn Fein“ narius. Partijos lyderė Mary Lou McDonald parlamentui pareiškė, kad naujoji koalicija buvo sudaryta „iš būtinybės, o ne dėl siekių“.

Politikė teigė, kad vasarį įvykęs balsavimas buvo „rinkimai dėl pokyčių“ ir kad šalies žmonės suteikė jos partijai mandatą būti vyriausybėje, nes jie balsavo „už sąžiningumą, pažangą ir naują kryptį Airijos politikoje“.

„Susidūrusios su tikimybe prarasti valdžią, „Fianna Fail“ ir „Fine Gael“ užėmė gynybines pozicijas“, – pridūrė ji.

Analitikų teigimu, „Sinn Fein“ gali išlošti iš savo, kaip pagrindinės opozicijos partijos, padėties vystantis pasaulinei sveikatos ir ekonomikos krizei.

„Vien tai, kad senosios politinės partijos stato tam tikrų kliūčių mūsų kelyje, mūsų nesustabdys“, – sakė M. L. McDonald.

„Būsime veiksmingiausia opozicija, – pridūrė jos pavaduotoja Michelle O'Neill. – Galime žengti didžiuliais žingsniais į priekį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.