Izraelio gynybos ministras: Vakarų Kranto aneksija – tik suvaldžius koronaviruso krizę

Izraelio gynybos ministras ir pakaitinis premjeras Benny Gantzas pirmadienį pareiškė, kad Vakarų Kranto teritorijos galės būti aneksuotos tik suvaldžius koronaviruso krizę.

 Izraelio gynybos ministras ir pakaitinis premjeras Benny Gantzas pirmadienį pareiškė, kad Vakarų Kranto teritorijos galės būti aneksuotos tik suvaldžius koronaviruso krizę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Izraelio gynybos ministras ir pakaitinis premjeras Benny Gantzas pirmadienį pareiškė, kad Vakarų Kranto teritorijos galės būti aneksuotos tik suvaldžius koronaviruso krizę.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2020, 11:16 AM

Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu koalicinė vyriausybė yra paskelbusi, kad nuo liepos 1-osios gali pradėti įgyvendinti pasiūlymus, išdėstytus JAV prezidento Donaldo Trampo pristatytame kontroversiškame Artimųjų Rytų taikos plane.

D. Trumpo planas atveria kelią Izraeliui aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto teritorijų, įskaitant žydų nausėdijas, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis.

Tačiau Izraelyje per dieną nustatant šimtu naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų ir sparčiai augant jų skaičiui Vakarų Krante, B. Gantzas televizijos transliuotame susitikime su savo centristinio aljanso „Mėlyna ir balta“ nariais pareiškė, kad kiti klausimai gali palaukti.

„Visi dalykai, nesusiję su kova su koronavirusu, palauks, kol virusas bus pažabotas“, – sakė jis.

Kiek vėliau B. Gantzo biuras patikslino, kad jis kalbėjo konkrečiai apie aneksijos planus.

B. Netanyahu biuras kol kas nepateikė komentarų, ar vyriausybė priėmė sprendimą atidėti aneksiją, kol bus išspręsta pandemijos išprovokuota sveikatos ir ekonomikos krizė.

Pagal koalicinį susitarimą, pasirašytą su B. Gantzu, B. Netanyahu gali inicijuoti aneksavimo veiksmus arba per vyriausybę, arba per Knesetą.

Vyriausybėje B. Gantzas galėtų vetuoti tokį žingsnį, o Knesete atitinkamam teisės aktui priimti pakaktų paprastos daugumos balsų. Taigi, jeigu B. Netanyahu užsitikrintų reikiamą skaičių balsų, B. Gantzas negalėtų užkirsti kelio įgyvendinti šį planą.

Aneksija tėra viena iš D. Trumpo plano dalių. Plane taip pat raginama sukurti demilitarizuotą Palestinos valstybę, kuri iš esmės būtų apsupta Izraelio, o jos sostinė būtų ne Jeruzalėje. Palestiniečiai kategoriškai atmeta tokias sąlygas.

B. Gantzo biuras informavo, kad gynybos ministras pirmadienį susitiko su D. Trumpo Artimųjų Rytų pasiuntiniu Avi Berkowitzu ir JAV ambasadoriumi Izraelyje Davidu Friedmanu „aptarti Amerikos vyriausybės taikos plano“.

Išsamesnės informacijos, apie ką buvo kalbama susitikime, biuras nepateikė.

Izraelyje per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį įvyko treji aiškaus nugalėtojo neiškėlę rinkimai. Nei B. Netanyahu, nei buvusiam kariuomenės vadui B. Gantzui nepavyko suformuoti koalicijos, todėl balandį jie sutarė suvienyti jėgas ir sudarė susitarimą dėl valdžios pasidalijimo.

Pagal susitarimą, nuo 2009 metų valdžioje esantis B. Netanyahu dar pusantrų metų stovės prie vyriausybės vairo, o tada jį premjero poste pakeis B. Gantzas.

Abu politikai turi vienodą – pakaitinio premjero – statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.