Pchenjanui atsisakius derybų, JAV pasiuntinys Šiaurės Korėjai atvyko į Pietų Korėją

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ir pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas antradienį atvyko į Pietų Korėją diskusijoms, Pchenjanui keliomis valandomis anksčiau vėl atmetus Seulo idėją surengti naują JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą.

 JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ir pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas antradienį atvyko į Pietų Korėją diskusijoms, Pchenjanui keliomis valandomis anksčiau vėl atmetus Seulo idėją surengti naują JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ir pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas antradienį atvyko į Pietų Korėją diskusijoms, Pchenjanui keliomis valandomis anksčiau vėl atmetus Seulo idėją surengti naują JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2020, 2:00 PM

S. Biegunas per šios savaitės susitikimus su pareigūnais Seule ir Tokijuje turi aptarti „sąjungininkų bendradarbiavimą“ dėl „galutinės, visiškai patikrinamos“ Šiaurės Korėjos denuklearizacijos ir, taip pat, kitų klausimų, nurodė JAV valstybės departamentas.

Tokia denuklearizacija yra Vašingtono tikslas derybose su Pchenjanu, tačiau Šiaurės Korėja aiškiai parodė neketinanti atsisakyti savo arsenalo, kol mato tai, ką vadina JAV invazijos grėsme.

S. Bieguno lėktuvas nutūpė Osano oro pajėgų bazėje į pietus nuo Seulo, pranešė šalies žiniasklaida.

Kelios valandos prieš jo atvykimą Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Kwon Jong-gunas paskelbė pareiškimą, kuriame pakartojama, kad Šiaurės Korėja neketina dalyvauti derybose su JAV, o Seulas raginamas „nebesikišti“.

„Jam tiesiog laikas nebesikišti į kitų reikalus, tačiau atrodo, kad nėra jokio vaisto ar recepto nuo jo blogo įpročio“, – sakoma pareiškime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„Dar kartą atvirai pakartojant, neketiname susėsti akis į akį su Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė Kwon Jong-gunas.

Derybos dėl Pchenjano branduolinio arsenalo yra įstrigusios nuo pernai Hanojuje įvykusio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo, kuris baigėsi be jokių rezultatų.

Tą susitikimą sužlugdė nesutarimai, ko turėtų atsisakyti branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Kim Jong-unas gruodžio mėnesį paskelbė branduolinių ir balistinių raketų bandymų moratoriumų pabaigą. Pchenjanas ne kartą sakė, kad neketina tęsti derybų, kol Vašingtonas neatsisakys „priešiškos“ politikos Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

S. Biegunas praėjusį mėnesį taip pat užsiminė, kad dar vienas D. Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimas mažai tikėtinas, bet neatmetė galimybės pasiekti pažangos derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo.

Vis dėlto praėjusią savaitę vėl pasklido gandų dėl galimo naujo viršūnių susitikimo, buvusiam JAV patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Johnui Boltonui, kaip pranešta, pasakius, kad D. Trumpas galėtų siekti dar vieno susitikimo su Kim Jong-unu spalio mėnesį, jei tai padidintų jo perrinkimo galimybes.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, kuris seniai remia dialogą su Šiaurės Korėja, taip pat ragino surengti dar vieną Kim Jong-uno ir D. Trumpo susitikimą prieš lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus ir sakė, jog Seulas dės „visas pastangas“, kad padėtų jį surengti.

Tačiau Kwon Jong-gunas pavadino Moon Jae-iną „įkyriu žmogumi“ ir sakė, kad jo administracija „vadovaujasi įpročiu visuomet kalbėti savo pačių naudai“.

Kwon Jong-guno pareiškimas pasirodė kelios dienos po to, kai Šiaurės Korėjos pirmoji užsienio reikalų ministro pavaduotoja Choe Son-hui pasakė, kad D. Trumpo administracija dialogą su Pchenjanu „vertina tik kaip priemonę vidaus politinei krizei spręsti“, ir pridūrė, kad Pchenjanas „nejaučia jokios būtinybės sėsti prie derybų stalo su JAV“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.