Rusijos prokurorai prašo skirti 15 metų kalėjimo bausmę Gulago istorikui

Rusijos prokurorai antradienį paprašė skirti 15 metų laisvės atėmimo bausmę byloje dėl lytinio smurto kaltinamam istorikui Jurijui Dmitrijevui, savo tyrimais apie sovietų Gulago sistemą kėlusiam susierzinimą valdžiai.

Rusijos prokurorai prašo skirti 15 metų kalėjimo bausmę Gulago istorikui.  <br>Twitter nuotr.
Rusijos prokurorai prašo skirti 15 metų kalėjimo bausmę Gulago istorikui.  <br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 9:30 AM

Žmogaus teisių aktyvistai ir istoriką palaikantys visuomenės veikėjai, tarp kurių yra nemažai rusų aktorių, pasisakė prieš jau kelerius metus trunkantį jo baudžiamąjį persekiojimą.

Aktyvistai tvirtina, kad kaltinimai yra sufabrikuoti siekiant nutildyti atvirai pasisakantį 64-erių J. Dmitrijevą, kuris atkreipia visuomenės dėmesį į vieną tamsiausių Rusijos istorijos laikotarpių.

Istorikas kelis dešimtmečius ieškodavo per Josifo Stalino represijas nužudytų žmonių masinių kapaviečių ir atlikdavo palaikų ekshumavimą.

J. Dmitrijevas taip pat vadovauja garsios žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padaliniui šiaurės vakarinėje Karelijos respublikoje.

Pirmą kartą istorikas buvo suimtas 2016 metų gruodį ir daugiau nei metus praleido už grotų be teismo. Vėliau įžymūs visuomenės veikėjai paragino jį paleisti.

2018 metų balandį J. Dmitrijevas buvo išteisintas byloje dėl vaikų pornografijos gamybos, bet vėliau tais pačiais metais jis vėl buvo sulaikytas, aukštesnės instancijos teismui panaikinus išteisinamąjį nuosprendį ir nurodžius iš naujo persvarstyti jo bylą.

J. Dmitrijevui buvo pareikšti kaltinimai lytiniu smurtu.

Antradienį J. Dmitrijevo advokatas Viktoras Anufrijevas pranešė, kad šiaurės vakarinio Petrozavodsko miesto prokurorai paprašė skirti kaltinamajam 15 metų griežto režimo kolonijoje.

Teisininkas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo klientas trečiadienį pasirodys teisme.

Pirmoji baudžiamoji byla J. Dmitrijevui buvo iškelta dėl aptiktų jo nepilnametės įdukros Natalijos nuotraukų. Jas istoriko name per reidą konfiskavo policijos pareigūnai, gavę anonimišką pranešimą.

Tačiau, anot J. Dmitrijevo advokatų, tos nuotraukos buvo padarytos stebint nuo neprievalgio gydomos mergaitės būseną.

Dabar tyrėjai kaltina J. Dmitrijevą lytiškai išnaudojus savo įdukrą nuo 2012 iki 2016 metų. Kaltinamasis visus kaltinimus kategoriškai neigia.

J. Dmitrijevas padėjo atidaryti viename iš Karelijos pušynų Sandarmocho memorialą tūkstančiams SSRS represijų aukų atminti. Tie žmonės buvo sušaudyti 1937–1938 metais; daugelis žuvusiųjų buvo užsieniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.