Prancūzija prašo Izraelio atsisakyti Vakarų Kranto aneksijos planų

Emmanuelis Macronas per pokalbį telefonu paprašė Izraelio premjero Benjamino Netanyahu neaneksuoti palestiniečių teritorijų Vakarų Krante ir kitur, penktadienį paskelbė Prancūzijos prezidentūra.

 Emmanuelis Macronas per pokalbį telefonu paprašė Izraelio premjero Benjamino Netanyahu neaneksuoti palestiniečių teritorijų Vakarų Krante ir kitur.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Emmanuelis Macronas per pokalbį telefonu paprašė Izraelio premjero Benjamino Netanyahu neaneksuoti palestiniečių teritorijų Vakarų Krante ir kitur.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-10 14:37

E. Macronas „pabrėžė, kad toks žingsnis prieštarautų tarptautinei teisei ir sukeltų pavojų galimybei [pasiekti] dviejų valstybių sprendinį kaip pamatą teisingai ir ilgalaikei taikai tarp izraeliečių ir palestiniečių“, sakoma pranešime, paskelbtame po ketvirtadienį įvykusio Prancūzijos ir Izraelio lyderių pokalbio.

Tai dar vienas Europos lyderių žingsnis spaudžiant B. Netanyahu atsisakyti planų aneksuoti žydų gyvenvietes Vakarų Krante ir strateginę reikšmę turintį Jordano slėnį.

Šiam kontroversiškam žingsniui buvo pritarta Artimųjų Rytų taikos plane, kurį sausio mėnesį pristatė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Izraelio vyriausybė nusprendė, kad nuo liepos 1-osios galėtų pradėti perimti palestiniečių rajonus, kuriuose žydų naujakurių skaičius didėjo nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos šią savaitę perspėjo, kad bet kokia aneksija galėtų sukelti „pasekmių“ santykiams. Tą patį padarė Egipto ir Jordanijos – vienintelių arabų valstybių, pasirašiusių taikos susitarimus su Izraeliu – ministerijos.

Tačiau prancūzų prezidentas izraeliečių premjerui pasakė, kad Paryžius lieka įsipareigojęs dėl Izraelio saugumo, ir „išreiškė savo atsidavimą draugystei ir pasitikėjimui, kurie sieja Prancūziją ir Izraelį“, nurodė jo biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.