Irane įvykdyta mirties bausmė už šnipinėjimą nuteistam vyrui

Irane įvykdyta mirties bausmė vyrui, nuteistam už šnipinėjimą Jungtinėms Valstijoms, parduodant informaciją apie Irano raketų programą Centrinei žvalgybos agentūrai (CŽV), antradienį sakė teismų sistemos atstovas.

​Irane įvykdyta mirties bausmė vyrui, nuteistam už šnipinėjimą Jungtinėms Valstijoms, parduodant informaciją apie Irano raketų programą Centrinei žvalgybos agentūrai (CŽV), antradienį sakė teismų sistemos atstovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Irane įvykdyta mirties bausmė vyrui, nuteistam už šnipinėjimą Jungtinėms Valstijoms, parduodant informaciją apie Irano raketų programą Centrinei žvalgybos agentūrai (CŽV), antradienį sakė teismų sistemos atstovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 3:01 PM

Mirties bausmė Irano piliečiui Rezai Asgari buvo įvykdyta praėjusią savaitę, sakė Gholamhosseinas Esmaili, kurio žodžiai cituojami teismų sistemos oficialiojoje interneto svetainėje „Mizan Online“.

R. Asgari daug metų dirbo Gynybos ministerijos aviacijos ir kosmoso departamente, bet maždaug prieš ketverius metus išėjo į pensiją, nurodė atstovas.

R. Asgari gavo didelių pinigų sumų iš JAV Centrinės žvalgybos agentūros, „po išėjimo į pensiją pardavęs jiems savo turėtą informaciją apie mūsų raketas“.

„Jis buvo identifikuotas, nuteistas, jam paskirta mirties bausmė“, – sakė G. Esmaili.

Jis pridūrė, kad taip pat turi būti įvykdyta mirties bausmė, paskirta Mahmoudui Mousavi Majdui, kitam iraniečiui, kuris praėjusį mėnesį buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo.

M. M. Majdas buvo nuteistas už tai, kad už didžiulį finansinį atlygį iš Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ ir JAV Centrinės žvalgybos agentūros šnipinėjo Irano ginkluotąsias pajėgas, kad padėtų amerikiečiams susekti įtakingą iraniečių generolą Qasemą Soleimani, kuris vėliau, sausio mėnesį, buvo nukautas per JAV drono ataką Bagdade.

Keršydamas už šią ataką Iranas paleido balistinių raketų į Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas, bet JAV prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė karinėmis priemonėmis į tai neatsakyti.

Nors per Irano smūgį vakarinėje Irako dalyje esančiai Ain al Asado bazei nežuvo nė vienas JAV karys, dešimtys jų patyrė galvos smegenų traumas.

Vasario mėnesį Iranas paskelbė analogišką nuosprendį Amirui Rahimpourui, nuteistam už šnipinėjimą CŽV ir bandymą parduoti informacijos apie šiitiškos respublikos branduolinę programą.

Pernai gruodį Teheranas paskelbė sulaikęs aštuonis žmones, „susijusius su CŽV“ ir dalyvavusius lapkritį visame Irane vykusiuose protestuose, kuriuos išprovokavo netikėtas degalų kainų padidinimas.

2019 metų liepą Iranas taip pat paskelbė išardęs CŽV šnipų tinklą. Anot jo, nuo 2018 metų kovo iki 2019 metų kovo buvo areštuota iš viso 17 įtariamųjų, dalis jų vėliau buvo nuteisti myriop.

D. Trumpas tąsyk tokius Irano pareiškimus pavadino „visiškai melagingais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.