JAV spaudžia Talibaną mažinti smurtą prasidedant „kitai susitarimo fazei“

Jungtinės Valstijos paskelbė, kad prasidėjo kita jų istorinio susitarimo su Talibanu fazė, ir paragino talibus mažinti augantį smurtą, nors sukilėliai antradienį apkaltino JAV pajėgas pažeidus šį susitarimą.

Jungtinės Valstijos paskelbė, kad prasidėjo kita jų istorinio susitarimo su Talibanu fazė, ir paragino talibus mažinti augantį smurtą, nors sukilėliai antradienį apkaltino JAV pajėgas pažeidus šį susitarimą.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos paskelbė, kad prasidėjo kita jų istorinio susitarimo su Talibanu fazė, ir paragino talibus mažinti augantį smurtą, nors sukilėliai antradienį apkaltino JAV pajėgas pažeidus šį susitarimą.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 11:24 PM

JAV ir Talibanas vasario mėnesį pasirašė susitarimą, pagal kurį Vašingtonas pažadėjo iki kitų metų vidurio išvesti iš Afganistano visus savo karius, mainais į talibų pažadą surengti derybas su Afganistano vyriausybe daug metų trunkančiam konfliktui užbaigti.

JAV sakė, kad pirmosios fazės metu per 135 dienas savo karių skaičių sumažins iki 8,6 tūkst. ir visiškai išves karius iš penkių karinių bazių.

135-ąją dieną JAV specialusis atstovas Afganistanui Zalmay Khalilzadas, kuris Vašingtono vardu derėjosi dėl susitarimo, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad abi šalys pasiekė „svarbią ribą“.

„JAV sunkiai dirbo, kad įvykdytų 1-ąją savo įsipareigojimų fazę pagal šį susitarimą, įskaitant karių [skaičiaus] sumažinimą ir pasitraukimą iš penkių bazių“, – pirmadienį sakė jis.

Prasidėjus „kitai susitarimo fazei“, Vašingtonas elgsis vadovaudamasis tam tikromis sąlygomis, perspėjo Z. Khalilzadas.

„Mes spausime užbaigti kalinių paleidimą, mažinti smurtą... ir pradėti bei varyti į priekį afganų tarpusavio derybas“, – sakė jis.

Talibanas antradienį sveikino JAV kontingento sumažinimą, bet tvirtino, kad amerikiečių kariai dažnai bombarduoja ne kovos zonas ir vykdo „puolimus“, kuriais remia Kabulo vyriausybę.

Talibanas taip pat apkaltino JAV pilotus per pastarąsias 10 dienų sudavus aviacijos smūgių civiliams, Talibano ir viešajai infrastruktūrai.

„Visa tai yra akivaizdūs susitarimo pažeidimai ir sąmoningas bandymas provokuoti mudžahidus didelio masto atakoms“, – nurodė Talibanas.

„Smurto lygis aukštas“

Pasak pareigūnų, po to, kai buvo pasirašytas minėtas susitarimas, Talibanas ėmė rengti daugiau atakų, jos pareikalavo šimtų gyvybių.

Z. Khalilzadas pasmerkė šias atakas ir sakė, kad „daug“ afganistaniečių ir toliau žūsta be priežasties, tačiau pripažino, kad po susitarimo pasirašymo nežuvo nė vienas amerikietis.

„Smurto lygis yra aukštas, ypač pastarosiomis dienomis ir savaitėmis“, – pareiškė Z. Khalilzadas, pasmerkęs pirmadienį Afganistano šiaurinėje dalyje surengtą išpuolį prieš žvalgybos agentūros vietos biurą. Per ataką žuvo mažiausiai 11 saugumo pajėgų narių.

„Talibano ataka... prieštarauja jų įsipareigojimui mažinti smurtą, kol per vidines Afganistano derybas bus pasiektos nuolatinės paliaubos“, – pabrėžė JAV specialusis atstovas Afganistanui.

Aukščiausio rango amerikiečių diplomatas Kabule Rossas Wilsonas taip pat pasmerkė talibų pirmadienio ataką šiauriniame Aibako mieste.

„Ši ataka provincijos sostinėje yra eskalacija, pažeidžianti mūsų susitarimo su Talibanu sąlygą mažinti smurtą ir minimizuoti civilių aukų skaičių“, – parašė R. Wilsonas tviteryje.

Afganistano žvalgybos agentūra savo ruožtu perspėjo apie „atsakomąsias atakas“ prieš talibus ir sakė, kad jie nevykdo savo įsipareigojimų pagal susitarimą su JAV.

„Grupuotė planuoja ir vykdo atakas bendradarbiaudama su užsienio teroristinėmis grupėmis, įskaitant „al Qaeda“ tinklą“, – antradienį pareiškė Nacionalinis saugumo direktoratas.

Pagal JAV ir Talibano susitarimą kovotojai sutiko nebeleisti „al Qaeda“ naudotis Afganistanu atakoms užsienyje rengti.

Tačiau pasirašius susitarimą Talibanas ir toliau dirbo su „al Qaeda“ padaliniu Indijos subkontinente (AQIS), anksčiau šį mėnesį paskelbė Pentagonas.

Žuvę civiliai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, siekiantis perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, nekart yra sakęs, kad nori kuo greičiau užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Taikos derybos tarp Talibano ir Kabulo priklauso nuo dabar jau beveik užbaigto apsikeitimo kaliniais, kuris buvo numatytas susitarime su JAV.

Vyriausybė jau paleido per 4 tūkst. kalintų talibų, o kovotojai išlaisvino daugiau kaip 600 Afganistano saugumo pareigūnų.

Afganistano nepriklausoma žmogaus teisių komisija savo ruožtu paskelbė, kad per pirmą šių metų pusmetį per 880 incidentų visoje šalyje žuvo 1 213 civilių, o dar 1 744 buvo sužeisti.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad, palyginus su pirmu 2019-ųjų pusmečiu, šie skaičiai yra 11 proc. mažesni, o Talibanui priskiriama atsakomybė už 48,5 proc. civilių aukų, vyriausybės pajėgoms – už 15,5 proc. aukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.