Protestų apimtos Bulgarijos vyriausybė bandys atlaikyti balsavimą dėl nepasitikėjimo

Bulgarijos premjero Boiko Borisovo centro dešiniųjų vyriausybė netrukus mėgins atlaikyti balsavimą dėl nepasitikėjimo, trečiadienį inicijuotą kairiojo sparno opozicijos.

Bulgarijos premjero Boiko Borisovo centro dešiniųjų vyriausybė netrukus mėgins atlaikyti balsavimą dėl nepasitikėjimo, trečiadienį inicijuotą kairiojo sparno opozicijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bulgarijos premjero Boiko Borisovo centro dešiniųjų vyriausybė netrukus mėgins atlaikyti balsavimą dėl nepasitikėjimo, trečiadienį inicijuotą kairiojo sparno opozicijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2020, 5:27 PM

Tai bus jau penktas toks balsavimas nuo dabartinio ministrų kabineto prisaikdinimo 2017 metais.

Opozicinė Socialistų partija kaltina vyriausybę nesilaikant pažadų pažaboti aukšto lygio korupciją ir vietoje to veikiant oligarchų naudai.

Socialistai, išpopuliarėję po savaitę trukusių protestų prieš korupciją, per kuriuos tūkstančiai žmonių buvo išėję į Bulgarijos miestų gatves, tikisi perimti valdžią.

Partijos lyderė Kornelija Ninova paragino protestuotojus paremti socialistų iniciatyvą ir balsavimo dėl nepasitikėjimo metu susirinkti prie parlamento rūmų. Planuojama, kad balsavimas vyks kitos savaitės pabaigoje.

„Šiandien pasirūpinome, kad dėl gatvėse girdimų žmonių raginimų pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe būtų balsuojama parlamente“, – pažymėjo K. Ninova.

Tūkstančiai bulgarų, daugiausia – jaunimo, septintą dieną iš eilės išėjo į gatves protestuoti prieš vyriausybę ir šalies generalinę prokurorą, kaltindami jas korupcija, autoritarizmu ir priklausomybe nuo nusikalstamų grupuočių.

Protestuotojus palaikantis prezidentas Rumenas Radevas ragina B. Borisovą ir generalinį prokurorą Ivaną Geševą atsistatydinti.

Politikos analitikai prognozuoja, kad B. Borisovas, kurio koalicinė vyriausybė turi tvirtą daugumą Nacionaliniame Susirinkime, lengvai atlaikys balsavimą dėl nepasitikėjimo ir veikiausiai išliks valdžioje iki kitų eilinių visuotinių rinkimų 2021 metų kovą.

Nors protestai daugiausia buvo taikūs, tarp policijos ir demonstrantų kartais kilo konfrontacijų, buvo sulaikyta aktyvistų, o kai kurie demonstrantai ir policininkai buvo sužeisti.

Įtampa buvo trumpam paaštrėjusi antradienio vakarą, kai grupė jaunuolių pamėgino įsiveržti į parlamentą, bet buvo sustabdyta policijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.