Vatikanas įpareigojo vyskupus visuomet pranešti policijai apie lytinius nusikaltimus

Vatikanas viso pasaulio vyskupus ketvirtadienį informavo, kad jie turėtų pranešti policijai apie kitų dvasininkų įvykdytus seksualinius nusikaltimus net tais atvejais, kai tą daryti teisiškai neprivaloma.

​Vatikanas viso pasaulio vyskupus ketvirtadienį informavo, kad jie turėtų pranešti policijai apie kitų dvasininkų įvykdytus seksualinius nusikaltimus net tais atvejais, kai tą daryti teisiškai neprivaloma.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Vatikanas viso pasaulio vyskupus ketvirtadienį informavo, kad jie turėtų pranešti policijai apie kitų dvasininkų įvykdytus seksualinius nusikaltimus net tais atvejais, kai tą daryti teisiškai neprivaloma.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 5:33 PM

Ši priemonė yra vėliausias Šventojo Sosto mėginimas įpareigoti Katalikų Bažnyčios vadovus apsaugoti mažamečius nuo pedofiljos.

Vatikanas išleido ilgai lauktą vyskupams ir religiniams viršininkams skirtą vadovą, kuriame išdėstoma, kaip atlikti vidinius tyrimus dėl įtariamų nepilnamečių bei pažeidžiamų suaugusiųjų tvirkinimo ir žaginimo atvejų Bažnyčioje.

Nors Vatikanas jau du dešimtmečius taiko atitinkamas išsamias kanonines normas, kai kurie vyskupai ir toliau jų nepaiso, ignoruodami aukų pareiškimus, kad apgintų jiems pavaldžius kunigus.

Nors išleistas vadovas neturi naujo teisės akto galios, jis numato daugiau atsakomybės negu dabartinė Vatikano politika dėl bendradarbiavimo su teisėsaugos institucijomis, prokurorais ir policija.

Ta politika įpareigoja vyskupus ir religinius viršininkus pranešti apie įtariamus lytinius nusikaltimus nepilnamečiams tik tais atvejais, kai to reikalauja vietos įstatymai.

Naujame vadove rašoma: „Net tais atvejais, kai įstatymai aiškiai neįpareigoja to daryti, bažnytinės valdžios institucijos turėtų pateikti ataskaitą kompetentingoms civilinėms institucijoms, jei manoma, kad tai būtina norint apsaugoti konkretų asmenį ar kitus nepilnamečius nuo tolesnių nusikalstamų veikų pavojaus.“

Leidinyje priduriama, kad Bažnyčios vadovai privalo paisyti „teisėtų“ šaukimų į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį